Kutatók éjszakája (2016. szeptember 30.)

Mindkét iskola diákjai érdeklődnek a természettudományos tárgyak iránt, ezért a tanév második találkozási lehetőségét a Debreceni Egyetem által szervezett Kutatók éjszakája program nyújtotta.

  1. szeptember 30-án a Debreceni Egyetem előtti téren találkoztunk a bánrévei gyerekekkel és kísérőikkel.

Mindenki nagy izgalommal várta az eseményt. Akik már voltak, azért, mert tudták, hogy milyen fantasztikus élmény, akik pedig még nem voltak azért, hogy ők is részesei legyenek a látványnak.

Legelőször szétnéztünk az egyetem parkjában. Gyönyörű látvány tárult elénk.

Mi a kémiai kísérletek előadására mentük .

A rendezvényre csak karszalaggal lehetett belépni. A terem, ahol az előadást tartották, egy igazi egyetemi előadóterem volt. Elfoglaltuk a helyünket, és vártuk a csodát. Az előadók nagyon közvetlenül és érthető módon magyarázták, hogy mit látunk vagy mit fogunk látni. Nagyon látványos volt, amikor megfagyasztották a salátát és elmorzsolták, az is nagyon tetszett mindenkinek, amikor a fagyott banánnal bevertek egy szöget. Tiszta Star Wars- élmény volt, amikor gázok segítségével fénykardot csináltak. Ámulva néztük, amikor egy fémlapon lyukat robbantottak. Megmutatták, hogyan kell száraz jeget készíteni. Láttunk foszforeszkáló folyadékokat is. Hamar eltelt az a másfél óra, míg az előadás tartott. Olyan jó lett volna, ha még több mindent látunk, mert annyira lekötött a látvány mindenkit. A közös élmény pedig még szorosabbá fűzte a két iskola diákjai közötti kapcsolatot.

Résztvevők:Tiszafüredről 40 diák+ 3 pedagógus, Bánrévéről 38 diák + 3 pedagógus

Comments are closed.