Eger (2016. december 16.)

December 16-án, pénteken iskolánk felső tagozatos diákjai számára jutalom kirándulást szerveztünk Egerbe, ahol találkoztunk bánrévei barátainkkal is.

A kirándulás keretében megtekintettük a Bazilikát, az egri Érseki Palotát és annak egyházművészeti, gazdag kiállítását, majd az ünnepi díszbe öltöztetett Dobó téren is elidőztünk. A Bazilika Könnyező Mária kápolnájában is elidőzhettünk, ahol a kegykép mellett az örvendetes rózsafüzér titkait is megfigyelhettük a csodálatos festményeken. Következő állomásunk az Egri Érseki Palota kulturális, turisztikai és látogatóközpont volt. Tárlatvezetőnk segítségével bepillantást nyerhetünk” egy sekrestyébe, ami a szent dolgok tárolóhelye, továbbá 17- 18. századi miseruhákat, liturgikus eszközöket és textíliákat látunk itt kiállítva. Megtekintettük a „Boldoggá és szentté avatást bemutató termet”, ahol különféle ereklyetartók is figyelmeztettek szentjeink tiszteletére és követendő példájára. Megismerhettük, milyen egy főpapi dolgozószoba, majd megvizsgáltuk az egyházszervezői, építtetői terveket, dokumentumokat, melyek azt az építtetői tevékenységet mutatják be, amelyeket az itt székelő püspökök és érsekek nevéhez fűződik, többek között a Líceum és a Bazilika építési terveit is.

Kis pihenő után a Papnevelő Intézetbe kalauzolt bennünket Maksó Péter tisztelendő atya. A folyosókon csendben, a szilencium idején imára igyekező kispapokra kíváncsian néztek a gyerekek. Egy új világ tárult fel előttük. A szeminárium mindennapjairól hallott személyes élmények maradandó élményekkel gazdagították diákjainkat, akik Péter atya sarkában járva nem fogytak kérdéseikből.

Résztvevők: 25 tanuló és 3 pedagógus Tiszafüredről, 25 tanuló és 3 pedagógus Bánrévéről

Comments are closed.