Az egészség dimenziói

Folytattuk az előző foglalkozáson elkezdett témát a bioételekkel kapcsolatosan. Megbeszéltük, hogy miért beszélnek egyre többet ezekről és miért fontos, hogy az emberek ezeket az ételeket fogyasszák. Kitértünk a tartósítószerek és az egyéb egészségre káros összetevők használatára is. Csak néhány a hosszú felsorolásból:

A gyerekek különböző élelmiszerek csomagolásán leírt összetevők közül kikeresték, hogy melyik mire szolgál.

A következő órákon a szociális és az emocionális egészség volt a téma.

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.

Az egészség dimenziói:

  • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése,
  • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele,
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség,
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége,
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége.

Ezek közül a szociális és az emocionális egészséggel foglalkoztunk. Meghatároztuk, hogy mely tényezők határozzák meg az ember egészségi állapotát.

 

Comments are closed.