Testvériskolai találkozó Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén

Szent Erzsébet szentté avatásának évfordulóján egésznapos programmal vártuk az adácsi katolikus iskola küldöttségét, az egri Főegyházmegye területén működő katolikus iskolák képviselőit és a zarándokokat a Bodrog parti szabadtéri rendezvénytérre. Vendégeinket iskolánk aulájában fogadtuk, ahol ismertettük a nap programjait, majd közösen indultunk el a szabadtéri rendezvénytérre.

A találkozó programját rózsafüzér imádság nyitotta, melyet az iskolák pedagógusai, tanulói vezettek.

A köszöntőket követően a fatimai jelenésekről és Szent Erzsébet a gyermekekhez való odafordulásáról hallgattunk egy- egy előadást.

Az ünnepi szentmisét Exelenciás Domink Duka prágai bíboros mutatta be. A szentmisét követően énekkel és imádsággal kísértük a Szent Erzsébet ereklyét a szentnegyedben.

A délután folyamán a miskolci Fráter Gimnázium énekes műsorát tekintettük meg.

A találkozó jó alkalmat biztosított arra, hogy az Egri Főegyházmegye területén működő katolikus iskolák tanulói és tanárai megismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat. Testvériskolai delegációnktól késő délután köszöntünk el.

2017.május 23. Sástó, lelki nap

Különleges környezetben rendeztük meg a tavaszi lelki napot intézményünkben: Mátrafüred, Sástó volt a helyszíne, ahol a tó melletti rét nagyszerű lehetőséget adott a programunk megvalósításához. Azzal a céllal utazott oda iskolánk, hogy a gyerekek megtapasztalják más környezetben is a szentmise áhítatos hangulatát, és érdekessé, játékossá tegyük számukra a hitélettel kapcsolatos feladatok megoldását.  Erre a napra 40 fő kapott meghívást a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolából. Mindannyian autóbuszokkal érkeztünk a sástói réthez. Iskolalelkészünk ott celebrált egy szabadtéri misét, ami igazán különleges élményt nyújtott a gyerekek számára. Ezután akadályversenyen vehettek részt a gyerekek, ahová vegyes csapatokat szerveztek, és bevonták a vendég tanulókat is.  Az állomások a rét és a tó körül voltak. A feladatok között volt ügyességi, de Szent Jakabbal, Szent Erzsébettel  kapcsolatos szellemi teszt is. aki nem vett részt az akadályversenyen, sárkányokat készíthetett, vagy kipróbálhatta a buborékfocit.
Ebédre rántott húsos szendvicset, banánt kaptak a gyerekek. Délután együtt sétáltuk körbe a tavat, megcsodáltuk a vadkacsákat, majd sokan vállalkoztak arra is, hogy felmenjenek a kilátóba, hogy onnan gyönyörködjenek a mátrai tájban. Délután 3 órakor vettünk búcsút a sárospataki vendégektől, és mindannyian elindultunk haza.

 

 

 

2017.05.19. Találkozó Egerben

A sárospataki iskolásokkal közös kiránduláson vettünk részt Egerben. 20 tanulót tudtunk elvinni a kirándulásra. Nagy örömmel jártuk végig azokat az utcákat, helyeket, ahol már együtt is töltött időt a két iskola. Így az Érseki Palota kiállítását tekintettük meg, majd felmentünk a várba is. Sokat beszélgettünk az iskolai életről, eredményekről.

Nagy élményt nyújtott a harangöntő múzeum minden gyermeknek.

 

Testvériskolai találkozó Egerben

  1. május 19-én hagyományainkhoz híven Egerben találkoztak a testvériskolák képviselői. A pályázat végén a projektzáró találkozónk is ebben a szép történelmi, egyházi központban zárult le.

A két iskola együtt töltött tartalmas hónapjai összekovácsolták az intézmények tanulóit, diákjait, pedagógusait egyaránt. A gazdag programok, rendezvények által megismertük egymás örömeit, feladatait, amelyeket az eddigi tapasztalok alapján meg tudtunk osztani egymással. A tanulókkal meglátogattuk az érseki palotát, a várat és harangöntő Múzeumot.

Az egri bazilikában hálát adtunk a találkozókért, az együtt megélt vidám és meghitt időért.

2017. április 25. Kölyökatlétika bajnokság

Iskolánk hagyománya, hogy a katolikus általános iskolák részére minden tavasszal kölyökatlétika bajnokságot rendezünk, ahová általában a közeli intézményeket hívjuk meg.  A sport, az egészség megőrzése céljából olyan gyakorlatok szerepelnek a versenyen, amelyek eltérnek a megszokottaktól, így minden korosztály egy csapatban indulhat, és sokat nevetnek az érdekes feladatokon. Ilyenek például:  koordinációs létra,  rúdugrás, keresztszögdelés, ingaváltó, sprint gátfutás, stb.
A sárospataki iskola is részt vett ezen a bajnokságon egy csapattal, azaz 8 + egy fő tartalék. A verseny ebéd után, fél  1-kor kezdődött. először a zsibongóban felálltak a csapatok, és üdvözültük a vendégeket. Közös imával  indult a program, ezután a csapatok megkapták a megkülönböztető mellényeket, ismertettük a szabályokat. Kezdődhetett a verseny! Először kipróbálhatta minden résztvevő a pályákat, csak utána versenyeztek „élesben”! Izgalmas volt , hiszen a pontozótáblán mindenki végig megtekinthette, hogyan alakulnak az eredmények, mire lehet még „ráhajtani”.  Végül a bajnokság győztese a gyöngyössolymosi katolikus iskola lett, az ezüstérmet a mi csapatunk szerezte meg, de örülünk, hogy a sárospataki „testvéreink” bronzérmesek lettek. A helyezett csapatok díszes kupákat kaptak, de  minden résztvevő számára biztosítottunk almalét, túrórudit.

Teremtésvédelmi Nap

Március 24-én a Teremtésvédelmi Nap alkalmából meghirdetetett projekt napra hívtuk és vártuk az adácsi testvériskolából érkező vendégeinket.

A küldöttség megérkezést követően iskolánk aulájában közös imádsággal és előadással indítottuk a napot. Az előadást követően kiscsoportokban beszélgettünk az Isten által teremtett világ védelméről; valamint arról, hogy Isten eszközeként mindnyájunknak együtt kell működnünk a teremtés gondozásában. Az intézményünk udvarán található fákat körbeállva imádkoztunk Isten teremtményiért, és elénekeltük Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát. Ezek után az adácsi tanulók is prezntációs munkában tájékoztatták az iskolánk tanulóit, hogy ők mit tesznek a szűkebb és tágabb környezetük megóvásáért.

 Nagyon fontos számunkra, hogy gyermekeink vegyék észre a lakókörnyezetükben lévő szépségeket, vigyázzanak rá, becsüljék azt meg. Értékeljék egymás, a szüleik és felnőttek munkáját. A Teremtésvédelmi Nap lehetőséget teremtett a fiatalok részére, hogy a természetünkre leselkedő veszélyek mellett ők tudatosan védjék, óvják azt, lehetőségeiknek megfelelően. Ez a korosztály még a legfogékonyabb erre a szemléletváltásra.

Örülünk, hogy ebben a nagy közösségi megmozdulásban sokan együtt lehettünk és az elért eredményben, a szép látványban, tanulóinknak része lehetett. A vidáman eltöltött napot egy finom ebéddel zártuk, majd elköszöntünk vendégeinktől.

Sakkverseny

A Szent Erzsébet Sportnapok keretein belül 3. alkalommal került megrendezésre iskolánkban a Szent Erzsébet Kupa sakkverseny. A megmérettetés célja, hogy játék lehetőséget biztosítsunk a sakkozni szerető gyermekeknek, különösképpen a kezdő, versenyen még nem szereplő tanulóknak.  Erről a lehetőségről az adácsi kollégákkal már többször beszéltünk, így gondoltunk rájuk, amikor a szervezést elkezdtük. A testvériskolánkkal több közös pontunk is van, mivel az ő is iskolájukban is kiemelt helyen szerepel a sport és egyéb táblajáték is. Időpont egyeztetés után visszajeleztek, hogy iskolájukat 10 fő sakkozóval képviselik, különböző korcsoportban. 4 korcsoportban zajlott külön fiúk és lányok, így összesen 8 csoportban hirdettünk eredményt. Kizárólag egyéni versenyről volt szó. Az egyes csoportokban körmérkőzéses formában zajlottak a küzdelmek, a két nagyobb létszámú csoportban (I. és II. kcs. fiúk) pedig 5 fordulós, svájci rendszerű lebonyolítás volt. Az 1-3. helyezettek oklevél és érem díjazásban részesültek, minden résztvevő emléklapot kapott. Nagyon örültünk, hogy a szellemi sport is bekerült a közös találkozásaink közé, hiszen nagyon népszerű ez a játék tanulóink körében. A közös ebéd után még kevés idő jutott egy sétára, beszélgetésre a várkertben, majd késő délután elköszöntünk egymástól, a viszontlátás reményében.

2016. október 20. Tornagála bemutató Adácson

Sportiskola lévén, két sportegyesület is működik a gyerekek számára az iskolánkkal kapcsolatban. az egyik az Adácsi Delfinek  elnevezésű, amelyben lány tornát oktatunk. A versenysport kategóriában tornásznak lányaink, és olyan sportklubokkal együtt versenyeznek, mint az FTC. Nagyon szép eredményeket értek el eddig. A Magyar Diáksport Szövetségtől értékes tornaszereket kaptunk (szőnyegek),  amelyeket be szerettünk volna mutatni a szülőknek, tanulóknak. Nagyon kíváncsian várta mindenki a bemutatót. Mivel ez a sportág speciális, egyedi vonást adó jellemzője intézményünknek, büszkék is vagyunk tornászlányainkra – meghívtuk a sárospataki iskola diákjait a rendezvényre. 15 fő jött el. Délben érkeztek kisbusszal. Rögtön bevittük a vendégeket a konyhába, hogy megkóstolhassák a palacsintát, amelyet az alkalom tiszteletére sütöttek a szülők. A bemutató alatt folyamatosan vendégeltük meg a közönséget a friss palacsintákkal, a végén pedig a sportolók is jóllakhattak vele.

Nagy sikert arattak a gyakorlatok a szőnyegeken, a gerendán és a korláton.  A bemutató végén az edzők felajánlották, hogy segítenek kipróbálni a szereket azoknak, akik kedvet kaptak a tornához. A korlát félelmetesnek tűnt sokak számára, de a szőnyegeken szívesen vetettek bukfencet, és a gerendán is végig mertek sokan menni kis segítséggel.

Jól sikerült, kellemes délutánt töltöttünk el együtt, sportoló tornász gyerekek, tanulóink, partneriskolai tanulók, szülők, pedagógusok.

Az állatok világnapja Adácson; Assisi Szent Ferenc emléknap

Iskolánkban évek óta megemlékezünk Assisi Szent Ferencről. Célunk az, hogy Szent Ferenc kitartó, hithű élete, a teremtés iránti elkötelezettsége, az állatok szeretete példaként álljon a gyerekek előtt. Ebben az évben az eddigiektől eltérő, új programot szerveztünk.  Az újdonság egyrészt abban volt, hogy a gyerekek behozhatták otthoni kedvenc háziállatukat, és un. „kis állatsimogatót” hoztunk létre. Másrészt meghívtuk testvériskolánk tanulóit is a rendezvényre. 8 felsős sárospataki diák és 2 pedagógus érkezett személyautóval hozzánk, 2 cicával, és egy tengeri malackával.

Délelőtt fél tízkor, a nagyszünetben lehozta mindenki az állatkáját, és bemutatta azt; mi a neve, milyen fajtához tartozik, hogyan táplálkozik, milyen törődésben van része, stb.  Ebbe bekapcsolódtak a vendégek is. Utána, egész délelőtt fel lehetett „keresni” az állatokat a gazdájuknál, és meg lehetett simogatni, ismerkedni vele. Csupán kisállatok voltak bent, tehát teljesen veszélytelenek. Macskákból volt a legtöbb, de kiskutya, papagáj, hörcsög, tengeri malac, sőt egy kígyó is a gyerekek rendelkezésére állt.

Délben az iskolarádió műsorát hallgathatták meg a tanulók, amelyben Assisi Szent Ferencről adtak elő egy kis műsort a diákönkormányzat tagjai. a műsor tartalmazta a Naphimnuszt is. A vendégeket meghívtuk egy közös ebédre a DÖK tagjaival. Ebéd után kis kedvenceket is megetették a gazdáik.

 

Szent Erzsébet Kupa

Az iskolánkban már több, mint egy évtizede tartó hagyományos kupahétvégén láttuk vendégül többek között az adácsi iskola delegációját is. Szent Erzsébet, iskolánk névadójának jegyében zajló labdarúgótornán egy fiú (III. kcs.) és egy leány csapat (IV. kcs.) képviselte a testvériskolát (25 fő). A különböző korcsoportokban zajló torna két helyszínen, a tornateremben és az iskola műfüves pályáján kerültek megrendezésre. Ennek a barátságos találkozónak már nemcsak a jó játék, hanem a jó kapcsolatok, barátságok, újra találkozások is a lényege. Nemcsak a felnőttek, a pedagógusok között alakultak ki jó munkakapcsolatok, barátságok, hanem a gyerekek között is. A sportnapok programjainak szervezésénél nemcsak a hivatalos események lebonyolítására törekszünk, hanem hagyunk időt a közös étkezésekre és beszélgetésekre is. A gyönyörű idő alkalmat adott a közös belvárosi sétára, ahol már kicsit fáradtak voltak a gyerekek a meccsek után, de ugyanolyan szeretettel, ölelésekkel váltak el, mint mindig. Ismét örömmel tapasztaltuk a nap folyamán a sportszerű játékot, a közös szurkolást. Legnagyobb örömünkre minkét csapat éremmel és oklevéllel tért haza.