Internetbiztonság-kiscsoportos foglalkozás 2019.10.

 

A 21. századi általános iskolás gyerekek beleszülettek a digitális világba, egészen kicsi koruktól kezdve magától értetődő számukra, hogy a környezetükben minden digitális, telefon, számítógép, okosóra használata a mindennapjaink szerves részét képezik. Egyre fiatalabb korban jutnak hozzá ezekhez az eszközökhöz a gyerekek, a szülők jót akarnak ezzel, de elfelejtik, hogy a biztonságos használatra is meg kellene tanítani őket. Az internet lassan veszélyesebb terep lesz a gyerekek számára, mint a sötét utca. A foglalkozások alkalmával arra próbáltam felhívni a figyelmüket, hogy nem kell félni az internettől, de a saját biztonságuk érdekében meg kell tanulniuk bizonyos szabályokat. Ehhez nagyon sok oktatóvideót, kisfilmet, animációs filmet, de mozifilmet is megnéztünk. Képet kaphattak az internet működési elvéről, ezen keresztül könnyebben megértik, mi az a digitális lábnyom.

Amikor a gyermekek online közösségekben vagy virtuális világokban beszélgetnek másokkal, akkor úgy is viselkedhetnek, ahogy a valóságban sohasem tennék. A fizikai jelenlét hiánya az anonimitás erős érzetét kelti, különösen a gyermekben. Emiatt gyakran engednek a kísértésnek, és olyan módon fejezik ki magukat, amivel megbánthatnak más gyermekeket. Ezt nevezzük internetes bántalmazásnak (cyberbullying). De az is előfordulhat, hogy a mi gyermekünk lesz áldozata mások bántalmazásának, akiknek kimondott célja az, hogy idegeneknek fájdalmat okozzanak.

Nem elég egyszer beszélni erről a témáról, hiszen nap mint nap a felgyorsult életritmusunkban még több időt kellene szánni a gyerekekkel való beszélgetésre.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support