Egészséges életmód-Függőségek-kiscsoportos foglalkozás 2019.11. alkozás

Függőségek: alkohol

A dohányzás mellett sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több felsős gyerek érzi menőnek, ha alkoholt fogyaszt egy-egy buli alkalmával. Nagyon sok családban jelen van az alkohol, mint probléma, ezért nemcsak az alkohol hatásmechanizmusának magyarázatára van szükség, hanem prevencióra is, hogy ne váljon a rossz minta szokássá a gyerekek későbbi életében. A foglalkozások alkalmával filmeket néztünk, oktatóvideókat elemeztünk, kémiai és biológiai oldalról közelítettük meg a témát. Helyzetgyakorlatokat, dilemma-vitákat végeztünk. Teszteket, kérdőíveket töltöttünk, fogalmazást írtunk. A gyerekek is készítettek prezentációt.
Hiába van az, hogy a szülők nem szeretnének tudni róla, és elhessegetik a gondolatot, a valóságban a tinik és a fiatalok nagy része, amint lehetősége adódik rá, kipróbálja az alkoholt.
Van, aki alkalomszerűen és van, aki rendszeresen iszik még azelőtt, hogy nagykorúvá válna. A felmérések szerint a fiatalok 80%-a már középiskolás évei alatt kipróbálta az alkoholt. Igaz ugyan, hogy ez nem ritka a fiatalok körében, mégsem biztonságos, mégsem megengedhető. Fontos, hogy minél fiatalabb korban megkapja a gyerek a megfelelő felvilágosítást az alkohollal kapcsolatban és folyamatosan meg kell beszélni vele a dolgokat, amíg felnőtt nem lesz.
Az alkohol gyakorlatilag méreg a szervezet számára, normális esetben csak kis dózisban kerül a szervezetbe, de így is megmutatkozik az idegrendszerre ható bénító hatása. Nagymértékben befolyásolja a valóságról alkotott képet és az egyén ítélőképességét. Ezért annyira veszélyes, főleg a gyerekeknél, mivel nekik még nincs szilárd ítélőképességük (nincs elég tapasztalatuk) és a problémamegoldó képességük is fejletlen.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support