Délutáni foglalkozások 2019. szeptember

Újjáalakultak a csoportok, és az első foglalkozások témája egészséges életmód volt.   Először a nyári élményeket elevenítették föl a tanulók, középpontban az egészséges életmód állt. Az élménybeszámolókból kiderült, hogy a gyermekek tudatosan vásároltak vendéglátóhelyeken, figyelemmel kísérték az egység tisztaságát, az étlapok választékát. A nyári kalandokból okultak, veszélyérzet hiánya miatt néhányan nem tudták elkerülni a kisebb sérüléseket, gyomorrontásokat.

Egy másik alkalommal és csoportban a háztartásban előforduló vegyszerek volt a téma. Minden tanuló találkozott már háztartási tisztítószerekkel, de igazán nincsenek tisztában e szerek mérgező hatásával. Kitértek a háztartási vegyszerek használati útmutatóira, tárolási szabályaira. A beszélgetésekből kiderült, hogy sok gyermek családjában előfordult már baleset az ismeretek hiánya, a gondatlan tárolás miatt.                                                                                                                                       A biztonságos internethasználat is szóba került. Általános tapasztalat, hogy szinte minden tanuló tagja valamilyen közösségi oldalnak. Az is általános megfigyelés, hogy gyakran meggondolatlanul kerülnek kapcsolatba számukra ismeretlen személyekkel, akiknek életkorát, rájuk esetleg veszélyt jelentő személyiségét nem ismerik. Sajnos, a nagykorúság már nem feltétel a közösségi oldalaknál, nekünk, pedagógusoknak is tudatosítanunk kell a lelki, mentális egészségüket veszélyeztető helyzetek elkerülésének lehetőségeit.

  1. szeptember 30.

Személyes találkozó a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában

Kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor tanulóinkkal meglátogattuk  testvériskolánk diákjait Diósgyőrben.

     Első nap: Egy jeles ünnepre hívtak meg bennünket Szent Ferenc napjára mellyen először egy hálaadó misén vettek részt a diósgyőri gyerekekkel közösen a pályázati programban szereplők. Átadásra került egy imaszoba illetve benne egy kis szentély, amely előtt közös imára került sor. A mise és a vendéglátás után csoport foglalkozásokra került sor az iskola könyvtárában. Itt a megszokott téma, az egészséges életmód került napirendre, játékos vetélkedő formájában. Az esti időszakban sport  vetélkedők színesítették a programot.

    Második nap: A délelőtti időszakban egy országosan meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésén vettünk részt. Megtekintettük a kiállított pályamunkákat és a diósgyőri gyerekek ünnepi műsorát. A programban szereplő gyerekek az internet veszélyeiről hallgattak meg előadást egy meghívott vendég közreműködésével.

   A program zárása után hazautaztak a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói.

Heves, 2019. október 14.

Tanulmányi, kulturális rendezvény – Zarándoklat a Hanyi kápolnához

A szeptemberi tanulmányi és kulturális rendezvény keretében tanulóink számára egy zarándoklatot szerveztünk. Az úti cél a 31-es út melletti Hanyi kápolna volt, ahol az erdőteleki plébános atya fogadta a programban résztvevő tanulókat.

    A zarándokoknak érdekes történeteket mesélt az építtető, Buthler Pál életéről és családjáról. Idén ünnepelték a kápolna fennállásának 300. évfordulóját, melynek tiszteletére felújították ezt a szent helyet. A közös éneklés és imádságok után a gyerekekkel sétát tettünk a kápolna környékén illetve az atya megmutatta, hogy régen a zarándokok mely útvonalakon érkeztek a kápolnához és vettek részt a Szent Anna napi búcsún, július végén.

    A program zárásaként, a megtett séta után csoportonként megtekintettük a kápolna belső terét és a felújított falfestményeket is.

 

Heves, 2019. szeptember 30.

Előadássorozat – Testi-, lelki egészség

2019.szeptember 27-én, pénteken délután kedves vendégek érkeztek a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda hevesi intézményébe.

Ez alkalommal volt tanítványok látogattak el iskolánkba, ahol a pályázati programban résztvevő gyermekeknek tartottak foglalkozásokat, melynek témája a testi-, lelki egészség volt. A vendégek egy közös bemutatkozás után csoportos foglalkozásokat tartottak a tanulóknak. A vendégek között volt séf, aki az egészséges táplálkozásról tartott bemutatót, volt gyógyszerész, aki a tudatmódosító szerekről beszélgetett a diákokkal. A rendőrség munkatársai pedig az internet veszélyeivel kapcsolatban tartottak előadást, és beszélgetést a gyermekekkel. Egyik óvodapedagógus pedig a mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól tartott bemutatót, jóga gyakorlatok formájában.

Valamennyi résztvevő élményekkel gazdagodva tért haza a programról.

KÖTELEZŐ ÓRASZÁMON FELÜLI NYELVTANÍTÁS

Új tanévet kezdtek a csoportok, és az elballagott nyolcadikosak helyét ötödikesek foglalták el. Az alakuló foglalkozásokon megismerkedtek az új tagokkal és megbeszélték az idei félév feladatait.

A német nyelvű foglalkozás keretében a szeptember hónapban 4 alkalommal találkoztak a programban részt vevő tanulók. A programsorozat fő témáját képezte: a partner iskolák bemutatása és megismertetése, a biztonságos és veszélymentes internethasználat, illetve az egészséges életmódra való nevelés meghatározó szerepe voltak. Megismerkedtek sportágak neveivel németül a saját érdeklődésük alapján, illetve ezen sportágakban tevékenykedő néhány német sportoló neve is megemlítésre került. Egy másik alkalommal csoportmunkában készítettek projektet az egészséges ételek témakörben.

Az angolos csoportok is újjáalakultak, és nagy lendülettel kezdtek munkához már az első tanítási héten.

Sportos témában az angolul beszélő „világ” népszerű sportjait listázták, majd csoport-barkóba játékkal elevenítették fel a legfontosabb kifejezéseket. Egy másik alkalommal az élelmiszereket is csoportosították, beszélgettek a gyerekek kedvenc reggelijéről majd meghallgatták a Food-song című dalt. Lelki egészségünk témakörben a családtagok bemutatása történt, az együtt töltött idő emlékezetes pillanatainak visszahívása, egy családtag részletes jellemzői. Egy másik alkalommal és csoportban az internet világában felelevenítették a kedvenc játékaikat és böngészgettek az általuk kedvelt honlapokon.

 

Nyári tábor Bogácson

Nyári tábor Bogácson

2019.07.01 Hétfő: A táborozó csoport a hevesi iskola elől indult. Érkezés után Bogácson sétáltunk, elmentünk a kilátóba és megismerkedtünk a tájház nevezetességeivel. Látogatást tettünk a Szent Márton templomban, ahol megtekintettük a szép templombelsőt és az ott őrzött ereklyét. Miután elfoglaltuk a szállást és megtörtént a szobák beosztása, önfeledt strandolás következett vacsora időig. 19 óra után sportfoglalkozásokra került sor: voltak, akik tollaslabdáztak, a fiúk fociztak és többen játékos foglalkozáson vettek részt.

2019.07.02. Kedd: Délelőtt a táborban először az internet veszélyeiről beszélgettek a résztvevők. Majd egy játékos vetélkedő kapcsán bebizonyították a témában való jártasságukat. Többen társasoztak és kézműves foglalkozáson vettek részt. Ebéd után a program résztvevői strandoltak. Vacsora után ismét csapatvetélkedők szervezésére került sor, melynek fő témája az egészséges életmód.  Szó esett a zöldségek fogyasztásának előnyeiről a vízivás fontosságairól. Gyakorlati feladatokban szerepelt a sebkötözés és az újjáélesztési technikák megismerése.

2019.07.03. Szerda: A délelőtti órákat a csoport a strandon töltötte, ahol vízi játékokkal töltötték az időt. Ebéd után egy szafari buszos kirándulással járták a környéket a programban résztvevő tanulók. Kirándulásuk során sok új ismerettel gazdagodtak, megismerték a kaptárkövek feltételezett történetét, és egy túra után az ősember barlangjába is látogatást tettek. Az este közös programot szerveztek a diósgyőri gyerekekkel egy zenés mulatság keretében.

2019.07.04. Csütörtök: A délelőtti program a tábor területén zajlott élményeikről és a táborban tapasztalataikról rajzos illusztrációkat készítettek a gyerekek.  A szobák takarítása és átadása után a csoport hazautazásra készen állt.

 

Tanulmányi, kulturális rendezvény

Tanulmányi, kulturális rendezvény

Kirándulás Nyíregyházára

Ebben a tanévben az utolsó program elem a Nyíregyházi Vadasparkba tett látogatás volt. Először a fóka showt tekintették meg a diákok, majd az állatkert területét járták be csoportonként. Minden gyermek kezében térkép volt ennek segítségével fedezték fel a látnivalókat. A parkban található moziban lehetőség nyílt filmek megtekintésére is. A nap végére sok hasznos információ birtokába kerülhetett minden gyermek az állatokról és a különböző élőhelyeikről. Az egész napos túra több mint 12 km sétát jelentett, de mindezt feledtette a sok-sok érdekes látnivaló és a csodálatos környezet. Igazán elmondhatjuk, hogy felejthetetlen élményekkel térhettek haza a testvériskolai pályázatában résztvevő tanulók Nyíregyházáról.

 

 

Heves, 2019. Június 11.

 

Tantárgyi fejlesztés

Tantárgyi fejlesztés

  1. Június

Grétsy László Nyelvi játékaink nagykönyve című művéből válogatták a hevesi diákok  azokat a játékokat, melyeket a júniusi foglalkozásokon gyakoroltak. pl. Betűtoldó játékok, rejtvények, valódi és álellentétek. A téma ekkor is az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága és az internet veszélyei voltak.

Az internetes függőség veszélyeiről is beszélgettek a tanév utolsó foglalkozásain. A gyerekek egyre fiatalabb korban és egyre hosszabb ideig használják a digitális technológiákat és a médiát. Naponta átlagosan hét órát töltenek valamilyen képernyő előtt – a televíziótól a számítógépeken át a mobiltelefonokig és egyéb digitális eszközökig. Ez az idő több mint amennyit a gyerekek a szüleikkel vagy az iskolában töltenek. Ez pedig hatással van az egészségükre és a jóllétükre: hogy milyen digitális tartalmakat fogyasztanak, kivel találkoznak online, és mennyi időt töltenek a képernyő előtt, mind jelentősen befolyásolják a gyerekek fejlődését. Azt hangsúlyozták a csoport tagjai, hogy a nyári szünidőben is nagyon fontos a helyes arányok megválasztása, ne csak a gép előtt üljenek, hanem sokat mozogjanak és minél több időt töltsenek szeretteikkel, barátaikkal.

A tanév végén nyári programokat is terveztek. A gyerekek egy része iskolai szervezésű táborokban tölt el egy-egy hetet. Mások szüleikkel nyaralnak. Vannak akik „csak” otthon pihennek. Ezeket az otthon töltött órákhoz javasoltak egymásnak a gyerekek különböző játékokat, programokat.

 

Délutáni foglalkozások

Délutáni foglalkozások

Június

A boconádi diákok 2019. június 04-én tartották a tanév utolsó foglalkozását. Megbeszélték, kinek mi tetszett legjobban a foglalkozásokon. Kitértek arra is, a következő tanév foglalkozásain miről szeretnének bővebben hallani. A tanulók többségének az volt a véleménye, a biztonságos internethasználat téma sok új ismeretet nyújtott, hiszen nem igazán voltak tisztában a veszélyforrásokkal. A másik legsikeresebb téma az egészséges táplálkozás volt, mert sok gyermek küzd már ebben az életkorban súlyproblémákkal.

Egy másik csoportban a sport testi, lelki hatásaival foglalkoztak a diákok. Ismeretterjesztő kisfilmeket néztek a témával kapcsolatba, majd a tartalmát megbeszélték. A szabadban is játszottak, a gyerekek fára másztak, bújócskáztak. A nyári szünet tartalmas eltöltésének egyik hasznos elfoglaltsága lehet a főzés is. Egyszerű receptek leírását követve többféle finom ételt főztek és gyümölcsös édességeket is sütöttek.  A finom falatok után a vállalkozó kedvű tanulók fociztak, a többiek pedig megpihenve élvezték a napsütést.

A hevesi csoportban a júniusi foglalkozás alkalmával változatos, szórakoztató sorversenyben mérhették össze tudásukat a gyerekek. A változatos ügyességi feladatok nagyon népszerűek voltak a diákok körében. Jó tanácsként megfogalmazták a diákok társaik számára, hogy a nyári szünetben is tartsák be a szabályokat, amelyek a fejlődő szervezet táplálkozására vonatkoznak!

 

??????????
??????????

KÖTELEZŐ ÓRASZÁMON FELÜLI NYELVTANÍTÁS 2019. Június

KÖTELEZŐ ÓRASZÁMON FELÜLI NYELVTANÍTÁS

  1. Június

 

A tanév utolsó hónapja is sok izgalmas programot és érdekességet tartogatott a pályázatban résztvevő diákok számára.

A német nyelvi csoport tagjai játékos vetélkedőt rendeztek, csoportokat kialakítva. Az éves témakörök átismétlése volt a cél (internet, egészséges életmód, aktív szabadidő, napirend, családi élet) Felelevenítették a legjobb órák pillanatait.

Az angolos csoportok tagjai a tanév utolsó foglalkozásain „Super Size Me” filmeket tekintettek meg, hogy lássák a tanulók, mit okoz a sok junkfood fogyasztása. Sok ötletet adtak egymásnak arra vonatkozóan, hogyan töltsék hasznosan a nyári szünidőt, mozogjanak sokat, fogyasszanak sok friss zöldséget és gyümölcsöt.

??????????

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support