Hatodik személyes találkozó Nagykörűben

Az Efop 3. 1. 8. pályázat keretében utolsó alkalommal került sor személyes találkozóra Nagykörűn a Petrovay György Katolikus Általános Iskola és a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tanulói és diákjai között 2019. október 4-5-én. Hatszor találkozott a két iskola, és mondhatom személyes barátságok, jó kapcsolat alakult ki a két intézmény diákjai és pedagógusai között.

A pénteki napon utunk során először a szolnoki Reptárba látogattunk el. A repülőgép múzeumban megtekintettük a kiállított repülőgépeket, helikoptereket, rakétákat. A gyerekek nagy élvezettel vették birtokukba a játszóteret. A hangárban 4D-s vetítésen  tapasztaltuk meg a repülőgépvezetést, az ejtőernyős és bázis ugrást.

Testvériskolás programunk délután kezdődött. A nagykörűi igazgatónő lekísért bennünket a Tisza partra, megmutatta a Szabadstrandot, a kikötőt és a kompot. Délután sportprogramokat, kézilabda- és futball mérkőzéseket szerveztek a két iskola diákjai között. Az esti tábortűznél közösen énekeltünk az iskola plébánosával.

Másnap részesei voltunk Nagykörű nagy rendezvényének a Nagy Befőzés programnak. Immár 10. alkalommal rendezték meg az őszi idény legnagyobb gasztro-kulturális eseményét. Hangulatos gyönyörű piacterük, sok nyitott porta, falusi ízek, illatok, vidékies hangulat várta az odalátogatókat. A két iskola diákjai “Kis Befőzés” néven a falu játszóterén árulta portékáit. A vásári forgatagban pedig a különböző udvarokat keresték fel diákjaink, ahol feladatokat kellett megoldaniuk.

A közös ebéd után elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Ígéretet tettünk arra, hogy itt nem fejeződik be a két intézmény kapcsolata. Szeretettel gondolunk egymásra. Szívesen látjuk, várjuk egymást közös beszélgetésekre, progamokra.

Farkas Jánosné

      

Közös nyári tábor Egerben

Közös nyári táborozáson vett részt a nagykörűi és a  mezőnyárádi iskola  diákja és tanárai 2019. június 24.-27. között Egerben az Érseki Szent József kollégiumban.

Hétfő reggel izgatottan indult el mezőnyárádi csapatunk Egerbe, ahol a testvériskolás program következő állomása volt: közös táborozás. Szállásunk a Szent József kollégiumban volt.  A gyerekek és a tanárok már ismerősként üdvözölték egymást. A programokat már hetekkel korábban egyeztettük, és már nagyon vártuk a megvalósítást. Minden nap volt közös időtöltés a nagykörüi diákokkal, de volt lehetőség külön programok megvalósítására is. Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, mind a négy nap nagyon jó idő volt.

Első nap ebéd után egy játékos verseny keretében ismerkedhettünk meg a hevesi megyeszékhely belvárosával. Bár közülünk többen jól ismerik Egert, még így is találtak újdonságot a feladatok megoldása közben. 17 órától egy hangszerbemutató volt, ahol a hegedűvel ismerkedhettünk meg alaposabban. Vacsora után egy egészséges életmóddal kapcsolatos vetélkedőn mértük össze tudásunkat vegyes csapatokban. A napon egy jól sikerült flashmobot is megvalósítottunk.

Kedden reggel egy érdekes előadás volt az internet veszélyeiről, az internetes zaklatás kezeléséről.  Utána egy feladatlapot kellett kitölteniük a hallottak alapján. Ezután a Főegyházmegyei Könyvtárat néztük meg a líceum épületében. Csak ámultunk a sok bőrkötéses, értékes, érdekes könyvek láttán. A közel 60000 kötet felbecsülhetetlen értékű. Ebéd után az Érseki palotát jártuk be. Idegenvezető kalauzolt végig a termeken. A kánikulai forróságban jól esett egy mozifilm megtekintése a hűvös teremben. A vacsora után ismét az egészséges életmód témáját dolgoztuk fel kézműves foglalkozás keretében a testvériskolásokkal. A nap lezárása egy esti séta volt a belvárosban.

Szerdán a lelki egészségről beszélgettünk reggeli után. A közös program végeztével a Gárdonyi Emlékmúzeumba mentünk fel. Megismerkedhettünk az író életével, láthattuk íróasztalát, ahol az Egri csillagok született. A váron végighaladva fagyival hűtöttük magunkat. Ebédig szabad program volt. Egyesek sétáltak, vásároltak, templomba mentek, hűsöltek a szökőkútnál, illetve egy tanulónk nyilatkozott a TV2 riporterének a kánikuláról. Ebéd után az egri dómot néztük meg, ahol a dóm történetének ismertetésével segédkeztek a közösségi szolgálatot teljesítő volt tanítványaink. Délután közös éneklés keretében új dalokat tanítottunk egymásnak. Vacsora után az Érsekkertben a bemelegítést követően játékos akadályversenyen vettünk részt csapatokban. Volt alkalom a játszóteret is használni.

Csütörtökön a nagykörűi énekkar lépett fel délelőtt, ami nagyon tetszett a diákjainknak. Egymás iskolaindulóját megtanultuk, és közösen énekeltük.

Elérhető fényképalbumunk: https://photos.app.goo.gl/mv67CDrNu6L2pSd27

Ötödik személyes találkozó Mezőnyárádon

Ötödik személyes találkozóra került sor Mezőnyárádon.

Május 24-25-én az ötödik személyes találkozón köszönthettük egymást a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskola diákjaival és pedagógusaival Mezőnyárádon az EFOP-3.1.8.-2017-180 pályázat keretében.

Az iskolaigazgatói és a plébánosi köszöntő után diákjaink  barátságról szóló verseit hallgathattuk meg, majd a Zsuzsa tanárnő által készített eddigi találkozóinkról szóló kisfilm csalt mosolyt mindenki arcára. Ezután a nagykörűi és a kőteleki gyerekek a gyermeknapi forgatagunkba kapcsolódtak be, a felső tagozatos osztályokkal közös csapatot alkotva. Mászófal, csúszda, fliker, lézerharc, tup light, tájékozódási futás színesítette programjainkat. Ezután elköszöntek tőlünk, és elindultak a mezőkövesdi szálláshelyük felé. A vendégek a közeli Bükki Nemzeti Park kapujában fekvő Sály települést is meglátogatták  igazgatónőnk kalauzolásában. Megtekintették a Gárdonyi Géza Honismereti házat, ahol diákéveit töltötte a híres író,  a Bükk hegység Vadaskertjében tanúi lehettek a dámvadak, muflonok etetésének. Az Eötvös kastélyban sérült gyerekekkel találkoztak, az épület történetéről pedig egy ott tanító pedagógus mesélt a tanulóknak.

Negyedik személyes találkozó Nagykörűben

Április 26.-27-én jött el az ideje a következő testvériskolás találkozónak, ami most Nagykörűben volt. A mezőnyárádi 5-6-7. osztály 5 kísérő tanárral indult útnak. A nagykörűi  Petrovay György Katolikus Általános Iskola kedves fogadtatása után bepillantást nyerhettünk a helyi diákság életébe. Ámulva néztük, hogy milyen sok érdekes program, szakkör, különóra közül válogathatnak a gyerekek. Volt ott: néptánc, kung-fu , táj-csi, társastánc, illetve Nagykörűt és Kőteleket bemutató ppt.

Két csoportra váltunk, és a helyiek kalauzolásával megnéztük a tájházat, ahol nagyon szép agyagból készült díszeket, edényeket, virágokat láthattunk. Utána Petrovay György kúriáját jártuk be. Megismertük annak az embernek az életét, családját, aki a falu fejlődéséhez nagyban hozzájárult, és elindította a „cseresznyés kert” programot.

A késő délutáni feladatunk volt még a szállások elfoglalása, és egy kis séta a Tisza folyóhoz. A finom vacsora után csapatsportjátékokban, kézilabdában, röplabdában és futballban mérkőztünk meg a testvériskola diákjaival.

A tréfás egészséges életmód és a környezettudatossághoz kapcsolódó vetélkedőn  elkészítettük a két iskola „barátságfáját”. Az utána következő kézműves foglalkozáson szép bőr ékszereket, valamint szivecskés díszt lehetett varrni. A közösségi házban megtekintettük a Nemezkiállítást, mely sokunkat lenyűgözött.

Hazafelé tartó utunkat csak Jászberényben szakítottuk meg, ahol a Jász Múzeumban betekintést nyertünk a jászok életébe, történetébe, és megnéztük a híres „Lehel kürtjét” is.

Kissé fáradtan, de sok-sok kedves emlékkel, élménnyel együtt szálltunk le a buszról Mezőnyárádon.

Fotók iskolánk a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola fotógalériájában megtekinthetők.

https://photos.google.com/share/AF1QipNqM_VwjpEpqTSDqm4UgaOvKC9e84xWp_3UHY0c6s7glTM6HSBu89xO_OfJibj9iw?key=VTZ5eTVsR2hFbVlSczl2c25jWVZfdzBJQzZFN2pR

 

 

 

Egészséges életmód

Internet veszélyei-Egészséges életmód

Internet veszélyei-Egészséges életmód
Internet veszélyei-Egészséges életmód
Angol szakkör
Angol szakkör
Angol szakkör
Angol szakkör
Angol szakkör
Angol szakkör
Diósgyőr
Diósgyőr
Diósgyőr
Diósgyőr

 

Személyes találkozó-Mezőnyárád

Czikó Józsefné
Czikó Józsefné
Czikó Józsefné
Czikó Józsefné
Czikó Józsefné
Czikó Józsefné
Katasztrófa védelmi előadás

Karnagyok kórusa

Szakmák bemutatása

 

Betlehemi pásztorjáték–mézeskalács sütés

BESZÁMOLÓ-„AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD FONTOSSÁGA – JÁTÉKOS TESTNEVELÉS”

Az egészség egyik alappillérje a rendszeres mozgás, amely napjainkban, gyermekeink körében még inkább háttérbe szorul. Az egész napos iskolai elfoglaltság során többnyire ülnek a gyerekek – kivéve a tesi órákat – hazaérvén is rengeteg időt töltenek el a számítógép, okos telefon, internet, televízió társaságában. Nehezen mozdíthatók ki onnan, ezért választottuk a mindennapos testnevelés mellett, a „tantárgyfejlesztés keretében” a sportjátékokat, játékos testnevelést!Még több irányból szeretnénk megtámogatni gyermekeinket a szabadidejük aktív eltöltésében. Ötleteket, lehetőségeket adunk számukra, annak reményében, hogy kialakuljon az igényük a rendszeres testmozgás iránt.A foglalkozások során érdekes sportágakkal ismerkedhettek a gyerekek, mint a kötélugrás, BMX akrobatika, ijászat, lábtoll, kung-fu.
Profi versenyzők segítségével és sok játéklehetőséggel bővítették ping-pong tudásukat, játékos akadálypályán mérhették meg ügyességüket, vendég cserkészekkel mozgásos közösségi játékokat próbálhattak ki és egyéb labdás játékokon kapcsolódhattak ki.

A víz fontossága a táplálkozásban Az egészséges életmód témakör keretében

2019.január 30.

Czikó Józsefné Anikó Nagykörű védőnője tartott előadást a víz fontosságáról egészségünk megőrzésében. Színes szemléltető rajz segítségével döbbentette rá a hallgatóságot arra, hogy szervezetünk 70% víz, minden szervünk működése feltételezi a víz jelenlétét a testünkben.Egy érdekes táplálék piramis rajzzal szemléltette, mennyi folyadékra van szükségünk az életben maradásunkhoz.Érdekes beszámolót hallhattunk arról, hogyan kerül a víz a poharunkba, milyen hosszú utat tesz meg a különböző forrásoktól.Megismerhettük a csapvíz és az ásványvíz közötti különbséget is, és buzdítást kaptak a tanulók a csapvíz fogyasztására, hiszen alig van különbség a kettő között. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ásványvíz mellékterméke a palack, mennyi környezet szennyezés forrása, ezért is jobb a csapvíz.Beszélt a cukros üdítők káros hatásairól is. Aktuális volt a téma, mert előtte lévő napon mérte a gyerekek súlyát és vérnyomását, ahol kiderült, mennyire magas a túlsúlyos tanulók létszáma, aminek fontos oka a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások, köztük a cukros italok fogyasztása.Egy rövid videót is megnéztünk a kóla káros hatásairól.

Zárásként megerősítette, hogy a legegészségesebb a csapvíz vagy ásványvíz fogyasztása.

Meghívó

 

MEGHÍVÓ
EFOP-3.1.8-17-00180 Együtt, testvérként-iskolaközi szemléletformáló program a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskolában  című pályázat keretében
                            2019.  január 23-án 12 órától

 Tanulmányi és kulturális rendezvényt tartunk

-Szakma választó bemutató az általános iskola tornatermében

PROGRAM:

– Előadás a duális képzésről

– Szakgimnáziumok és szak-középiskolák képzési kínálatának bemutatása

– Szakmák megismerése és a gyakorlati bemutatók megtekintése

– Kötetlen beszélgetés

 

                                                       Szakma választó–beszámoló

 

Tanulmányi , kulturális rendezvény

Szak- Ma Pályaválasztást segítő rendezvény

2019.január 23. került sor iskolánk tornatermében a 7.-8. osztályos diákjaink pályaválasztását segítő rendezvényre. Középiskolák érkeztek Szolnokról és egy intézmény Kenderesről. Diákjaink a leggyakrabban ezeket az iskolákba jelentkeznek és nyernek felvételt. A Szakképzési Centrumokból olyan diákok érkeztek az oktatók mellett, akik nálunk fejezték be az általános iskolát. Nagy öröm volt őket látni és a az egykori diáktársak is nagyon megörültek egymásnak.

Minden szakma igyekezett bepillantást adni az ott folytatott tevékenységről. Kipróbálhatták a különböző eszközöket, amelyekkel a faiparban és a hegesztés során használnak. Szimulálták az újjáélesztést és az idegentest nyelése során alkalmazandó műfogást, játék babán gyakorolhatták a csecsemőgondozást. Ügyes kezű fodrász tanulók bemutatták a haj fonások sokféle módját és a sminkelés alapjait is gyakorolhatták. Egy rövid tájékoztatást kaptak a jelentkezési határidőkről és a kollégiumi lehetőségekről is.

Az Ipar Kamara képviselője fontos információkkal szolgált a gyakorlati helyekről, ösztöndíjakról és hiány szakmákról.

Kötetlen beszélgetések folytattak a jelenlévő diákokkal és oktatókkal, amelyek során sok kérdésükre kaphattak szakszerű választ.

A munkavállalásról is szóltak, hogy a középiskola elvégzése után milyen területeken tudnak majd elhelyezkedni. ami most távolinak tűnik, de segíthet a döntésben, hol is folytassák tanulmányaikat!

Tanulmányi és kulturális rendezvény

Karácsony  váró délután

  1. december 20. a Művelődési házzal közös programot szerveztünk. Színes és változatos módon szerettük volna a gyerekeinket a Megváltó születésére hangolni. A program kezdeteként a Budapest Voices Társulat két tagja énekelt számunkra ünnepi dallamokat és vidám téli hangulatot varázsolt, a közönség legnagyobb örömére.Majd  az illatokkal idéztük fel az ünnepi hangulatot,  hagyományos mézeskalács sütéssel.A formák, amelyeket készítünk nem véletlenek. A csillag a három napkeleti bölcs történetét idézi, az angyal figura a pásztoroknak jó hírt hozó, Glóriát éneklő, békességet hirdető angyali sereget jeleníti meg. A fenyő az örök élet reményére utal a baba pedig a születendő isteni kisdedre emlékeztet.  Ezekkel a gondolatokkal és jó hangulatban készültek a sütemények és fogytak is el, hiszen el is fogyaszthatták a szorgos munkájuk eredményét.A testi táplálék után a lelkünket erősítette meg a karácsony titkát felidéző Pásztor játék megtekintése. A bibliai történetet énekkel és jól megtervezett koreográfiával adták elő a gyerekek. Megelevenedtek a több mint 2000 évvel ezelőtti események, amelyek ma is reményt adnak a Krisztus követőknek.

Tartalmas és melegséget adó délutánt töltöttünk együtt, és a meleget nemcsak a Művelődési ház kemencéje adta. Ezt a hangulatot vihették magukkal a jelenlévők a családjaikba, az iskolánktól karácsonyi ajándékként.

Az internet veszélyei

2018. november 27.. 14 óra

Az előadásra Mészáros János rendőr ezredest kértük fel, aki a téma kiváló ismerője. Elsőként az internet hasznosságát vette számba a tanulókkal .  Következtetésként hangsúlyozta, hogy összehasonlíthatatlanul egyszerűbbé váltak dolgok az ügyintézésben, a tanulásban az internet adta lehetőségekkel . Ezt követően a tanulókat érintő veszélyekről beszélt:

  • A fotókkal való visszaélésekről
  • Adathalászatról
  • Internetes agresszióról
  • Online zaklatásról

• Chat oldalak veszélyeiről. Legnagyobb hangsúlyt a személyiségi jogok betartásának kereteiről beszélt, mert a tanulók között gyakori az egymásról készített fényképek engedély nélküli megosztása, egymás zaklatása, nem megfelelő, sértő kommentek küldése. Nagyon hasznos volt azt megtudni, hogy egy-egy cselekedetnek melyek a jogi következményei és felhívta a figyelmét a tanulóknak, hogy tudják védeni adataikat. Az előadást követően kérdések-válaszok, megtörtént esetek értékelése következett .Nagyon időszerű és fontos téma volt, amelyről nem lehet eleget beszélni. A tanulók nagy érdeklődéssel követték az előadást és reményeink szerint sok tanulságot vittek magukkal

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support