Tanulmányi, kulturális rendezvény 21.

  1. január 24.

Kirándulásunkat a szépen felújított gyulai vár megtekintésével kezdtük. Bejártuk a vár valamennyi kiállító termét; a földszinten található várbörtönt, az éléstárat, a sütőházat, a kovács- és a fazekasműhelyt és a kápolnát, az emeleten várúrnői, várúri és várnagyi lakosztályokat, a várúri hivatali szobát, szandzsákbég fogadószobáját, a fegyvertárat, az alabárdos termet és lovagtermet. A tematikus kiállításokon többek között azt is megtudhatták a gyerekek, milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban. Különösen érdekelte a tanulókat a solymász bemutató, valamint az, hogy a várfalra és a toronyba is fel lehetett menni.

A várlátogatás után gyulai séta következett, majd az úticsomag elfogyasztását követően a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontba indultunk. Az interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálta a kiállítás. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is megismerhették a gyerekek. Sokat megtudhattak a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család napirendjéről, az öltözködési irányzatokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről. Végül a toronykilátó 13,5 méteres járószintjéről tekinthették meg a gyönyörű panorámát és tekinthettek vissza Gyula középkori téglavárára.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support