Tanulmányi, kulturális rendezvény 19.

  1. november 05.

A magyar katolikus egyház ifjúságot védelmező szentjére, iskolánk névadójára, Szent Imre hercegre emlékeztünk. Először a Szent Imre-szobornál gyújtottuk meg az emlékezés mécseseit és helyeztük el az emlékezés koszorúját. Igazgató asszony megemlékező szavaiban Imre herceg szilárd alapokra helyezett életútjáról beszélt, amely ma is példaértékű, és megszólítja a fiatalokat. A családjára, a tanárára, az iskolára, a barátokra, és nem utolsósorban a hitre épült élete ma is aktuális üzenetet hordoz.

Ezután visszamentünk az iskolába, és a gyerekekkel közösen felidéztük Szent Imre életét, aki Szent István és Boldog Gizella gyermeke volt. Egész életét Istennek ajánlotta, minden helyzetben Isten akaratát kereste. Kezdetben papnak, majd bátyja halála után az ország kormányzására készült. Mélységes tiszteletet és szeretetet érzett szülei iránti, megbecsülte a tanárokat és az iskolát. Szent Gellért, a kor egyik legműveltebb püspöke volt a tanítója. A herceg nem egyedül, hanem közösségben élte életét. Az egész országot nagy fájdalomként érte Szent Imre korai halála, mert olyan embert veszítettek el, aki ma is példaként állhat a diákok előtt.

Megbeszéltük a diákokkal, hogy mi hogyan fejezhetjük ki szeretetünket szüleink, családtagjaink iránt, mit tegyünk, hogy a tudás nekünk is örömet okozzon, mint ahogy ez volt jellemző Szent Imre hercegre is. Mennyire fontosak az iskolai barátságok is, hogy tudjunk együtt menni az Isten útján, a szeretet és a szorgalom útján.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support