Tanulmányi, kulturális rendezvény 15.

  1. június 04.

A júniusi tanulmányi, kulturális rendezvényt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartottuk meg.

Először megbeszéltük, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktattak törvénybe. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.”

Egy rövid filmrészlet levetítése után Kis-Vénné Smányi Margit történelemtanárnő tartott előadást a trianoni békediktátum előzményeiről, az aláírás körülményeiről és a következményeiről. Az előadást követő beszélgetés során tanulóink megértették, hogy a trianoni békediktátum a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseménye. Nem elsősorban azért, mert ennek értelmében Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát. Hanem azért, mert az elcsatolt területeken több mint hárommillió magyar is élt. A gyerekek egyet értettek azzal, hogy a magánéleti tragédiát minden ember nehezen dolgozza fel. A nemzeti tragédiát egy nemzetnek kell feldolgoznia.

A rendezvény második részében kisétáltunk a Horthy ligetbe, ahol még egyszer megtekintettük az első világháborús emlékművet, több időt szentelve annak, hogy az emlékmű oldalán elolvassuk azoknak a nevét, akik településünkről az életüket áldozták Magyarországért.

Célunk az volt, hogy tudatosítsuk nemzetünk múltját, erősítsük tanulóinkban az összetartozás és a hazaszeretet érzését.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support