Tanulmányi, kulturális rendezvény 13.

  1. április 29.

Foglalkozásunk keretében áprilisban a város két templomát látogattuk meg.

A gyerekek a honismereti szakkörön már foglalkoztak a templomok történetével. Felelevenítettük, hogy a késő barokk stílusú katolikus templom építése 1783-ban kezdődött és 1800-ban fejeződött be. A munkálatokat Rábel Antal építész irányította. Megtekintettük az oltárképet, amely Mária mennybemenetelét ábrázolja, amit Falkonúri József festett.

A mellékoltárokat díszítő festmények a Horthy család adományai, amelyeket 1938-ban az eukarisztikus világkongresszus alkalmából készített Rovátkai R. Lajos. Mindkét festmény a Horthy család tagjait ábrázolja. A templomot Nagyboldog Asszony napján szentelték fel (augusztus 15.), ami egyben a búcsú napja is Kenderesen.

Templomtúránk második állomása a református templom volt. A reformátusok a falu ősi templomát 1729-33-ban állították helyre. A toronysisak mai formája 1923-ban készült. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett templom renoválására az 1960-as és 1980-as években került sor. A templomban Horthy Miklós kormányzó padja jelenleg is látható, melyet megnéztünk a gyerekekkel.

A templomok megtekintése után tettünk egy sétát a gyönyörűen zöldellő templomkertekben. Az iskolába visszatérve a tanulók totót és keresztrejtvényt oldottak meg, amelyek a templomok történetéhez kapcsolódtak.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support