Adventi vásár Kál Főterén

Igazi vásári hangulatban telt a délután, a fellépők színvonalas műsorral szórakoztatták az egybegyűlteket. A Polgármester Úr köszöntötte a megjelenteket,majd a plébánossal együtt kívántak mindenkinek Áldott Karácsonyt.
Az SZMK, az óvoda, az iskola, az önkormányzat, az egyházközség és a Nyugdíjas Klub sátrai várták az érdeklődőket. Az iskola sátrában felállított asztalon nagyon sok olyan kézműves munka akadt, melyet Testvériskolás gyerekek készítettek technika órákon. Idén Mikulás ház is volt, ahol a gyerekek kézműveskedhettek és különleges édességet kóstolhattak meg. Fellépett a katolikus iskola egyik tánccsoportja, az egyházi énekkar valamint a Wolf TSE csoportja.

    
    

Színházlátogatás a Miskolci Nemzeti Színházba

A Testvériskolás pályázat keretein belül a Miskolci Nemzeti Színházba látogattunk el,ahol A legkisebb boszorkány című darabot néztük meg. Előtte a Színész Múzeumban kaptunk betekintést a színház történelmébe.
Élménydús délutánt töltöttünk!  2020. január 14.

    

Egészségnap a Testvériskolás gyerekeknek

A Testvériskolás pályázat keretein belül a mai napon néhány felső tagozatos gyermek részt vett egy egészségnapon. Elsőként megismerkedhettek a mentősök közreműködésével a mentőautó eszközeivel, illetve megtanulták az újraélesztés technikáját is. Mindezek mellett vérnyomásukat is megmérték. Katus Attila, sportszakember segítségével kicsit átmozgathatták az izmaikat egy aerobik órán, majd megkóstolhatták a méltán híres haltepertőt, amely harcsából készült.
Reméljük, minden gyermek élményekkel és hasznos tudással tért haza.

Emlékfát ültetett a 8. a osztály

Ma, ezen a verőfényes márciusi napon, a 8. a. osztály fát ültetett a község játszóterén. Egy juhar fát, mely a Kárpát-medencében őshonos faj, pontos megnevezése: Mezei juhar (Acer campestre). Európa északi részének kivételével szinte mindenütt megtalálható, gyakori juharféle. Szinte az összes hazai erdőtársulásban föllelhető.
Termőhelyi igényét tekintve rendkívül széles tűrőképességű. Jól viseli a téli fagyokat és a nagy meleget is. Zárt állásban is sűrű koronát fejleszt, kérge már fiatalkorban is cserepes, gyakran paralécesedik. Levelei karéjosak, a karéjok csúcsa és öble egyaránt tompa. Virágzata sátorozó, a kis virágok színe hasonlóan a Hegyi és a Korai juharéhoz sárgászöld. Termése ikerlependék, a két szárny egymással 180 fokos szöget zár be.
A fa ültetéséhez segítséget nyújtottak Tóth Béla és Cseplye Zsuzsanna szülők, akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki!
Reméljük a mi kis fánk élettel telik meg, hajtásnak indul, és az alattuk majdan megpihenő emberek hűséül szolgál majd. Egy Wass Albert idézettel kívánunk sok erőt a csemetének!

“A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon. Egy ház, akármilyen ház. De amelyiknek falát aggódás, szeretet, gondoskodás s a jövendők bizakodó hite emelte föl. És fák. Amiket nem azért ültetett valaki, hogy hasznukat lássa. Nem is azért, hogy önmagát mulattassa velük. Hanem azért, mert szépségre és jövendőre gondolt, békességre gondolt és a lelke tele volt derűvel. És ültette, egyszerűen azért, mert szerette a fát és a fákon keresztül akarta elmondani mindazt, ami az otthonnal kapcsolatban felgyűlt benne s amiket szavakba önteni nem tudott.”

Előadás a biztonságos internethasználatról IV.

Izgalommal készültünk a keddi előadásra. Már vártuk az előadókat, akik a biztonságos internethasználatról tartottak a gyerekeknek előadást. Az internet a modern világban olyan dolog, amely segítség a mindennapokban. Nélküle nehezebb volna megismerni a világot, nélküle sokkal körülményesebb lenne kapcsolatot tartani barátokkal és munkatársakkal, és az internet segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük. Szerepet játszik az oktatásban, a szórakozásban. De az internet veszélyes is lehet. A hálózaton olyan emberek is fent vannak, akik más emberek, főleg gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát használják ki. Ezekkel az emberekkel, vagy rosszindulatú eszközeikkel bárki bármikor találkozhat, amikor bekapcsolja számítógépén a böngésző programokat, vagy amikor kinyitja e-mail fiókját. Ez az előadás azoknak a projektben résztvevő gyermekeknek szólt, akik azt akarják, hogy biztonságban legyenek, amikor neteznek, azoknak a gyermekeknek szólt, akik már önállóan használják az internetet, de még nem tudják, hogy azon nem csak jó dolgokat lehet találni. Szó volt a videojátékokról, a hamis profilok jelentette veszélyekről, a kulturált internethasználatról, az erőszakos tartalmak pszichés következményeiről, arról, hogy az erőszak, a brutalitás, és az erotika, a szexuális tartalmak mind olyan téma, amit soha nem szabad posztolni, mert büntetendő cselekmény. Meggyőződésem, hogy az előadás segített abban, hogy az internetet használó gyerekek óvatosabbak és körültekintőbbek legyenek, és így sokkal nagyobb biztonsággal használják a hálózatot. 2020. 01. 28.

Előadás a biztonságos internethasználatról: az online függőség III.

Témánk az online függőség, ami akár már betegségnek is hívható. Mikor kezdődnek, mik a határok, mikor kell már bajra gondolni?

Az internet használata nemcsak jogszabályi értelemben rejt veszélyeket magában. A lelki eredetű betegségek közül az online függőség is egyre jellemzőbb. A tengerentúli országokban már speciális, az online függőséget kezelő klinikákat is nyitottak. Hazánkban még nem ilyen nagyméretű társadalmi probléma, de a megelőzés jegyében foglalkoznunk kell vele már most. „Csak igen kevesen nevezhetők betegesen függőnek azok közül, akik nagyon sok időt töltenek a számítógép előtt. A függőség betegség. Valódi függőség esetén egy bizonyos viselkedési forma válik uralkodóvá egy hosszabb időszakra vetítve, valamint a személy önállóan már nem képes kitörni a körforgásból. Nem az örömnyerés tartama és intenzitása dönti el a “függőség-nem függőség” kérdését, hanem a mozgatórugók, amik a személyt arra sarkallják, hogy időt töltsön a számítógép előtt. Sok gyermek és fiatal él át egy olyan időszakot, amelyben a számítógép, az internet, vagy a számítógépes játékok annyira lebilincselik, hogy minden idejét ennek szenteli, és minden másról megfeledkezik. A szülők számára ez aggasztó lehet, és azt gondolhatják, hogy ez a függőség előjele, vagy már maga a függőség. Az online függőség legjellemzőbb tünetei:

A viselkedés beszűkülése: Hosszabb időszakon keresztül a napi szabadidő legnagyobb része online zajlik.

Kontrollvesztés: A személy képtelen feladni a számítógépen és az interneten folytatott tevékenységét, akkor is, ha pontosan tudatában van annak, hogy ez tulajdonképpen túl sok.

A tolerancia kialakulása: Az adagot meg kell emelni, azaz vagy időben kell kiterjeszteni a tevékenységet, vagy – amennyiben ez már nem lehetséges – fokozni kell a tevékenységet.

Elvonási tünetek: Amennyiben nem lehetséges a hozzáférés a számítógéphez, vagy az internethez, klasszikus elvonási tünetek lépnek fel, mint nyugtalanság, idegesség, elégedetlenség, ingerültség, agresszió és pszichikai vágy.

Negatív szociális következmények: A személy elfogadja és beletörődik abba, hogy emiatt konfliktusba kerül a családjával, az iskolával, illetve akár munkaadójával. 2019. 11. 29.

 

Előadás a biztonságos internethasználatról: a cyberbulling II.

Az előadás a napjainkban egyre jobban terjedő szextingről szólt. Egy brit felmérésben megkérdezett kamaszok 40 százaléka készített már erotikus fotót vagy videót, és a negyedük el is küldte valaki másnak. 30 százalék elismerte, hogy olyan valaki volt a címzett, akivel online ismerkedett meg, személyesen nem is találkoztak. 53 százalék legalább egyszer kapott ilyen tartalmú üzenetet. A szexting nálunk is egyre gyakoribb a kamaszok körében. Ezért nagy figyelmet kell fordítani a problémára, hiszen iskolásaink korukból adódóan minden bizonnyal találkozhatnak ezzel a veszéllyel. A gyerekek figyelmét felhívtam, hogy a szexting tevékenységet a törvény bünteti, ha valaki ilyen felvételeket tárol- megoszt – közreműködik a nyilvánosságra hozatalában, az 14 éves kortól már büntetendő. A szexting az online bántalmazás, az az a cyber bulling egyik formája, amikor 18 év alatti személyek egymás között erotikus tartalmú üzeneteket, képeket, videókat küldözgetnek egymásnak okoseszközökön keresztül vagy email formájában. 2019. 10. 11.

Előadás a biztonságos internethasználatról I.

Az internet csodálatos eszköz. Nélküle sokkal bonyolultabb volna megismerni a világot, nélküle sokkal nehezebb lenne kapcsolatot tartani barátokkal és munkatársakkal, és az internet segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük.

De az internet veszélyes is lehet. A hálózaton olyan emberek is fent vannak, akik más emberek, főleg gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát használják ki. Ezekkel az emberekkel, vagy rosszindulatú eszközeikkel bárki bármikor találkozhat, amikor bekapcsolja számítógépén a böngésző programokat, vagy amikor kinyitja e-mail fiókját. Ez az előadás azoknak a projektben résztvevő gyermekeknek szólt, akik azt akarják, hogy biztonságban legyenek, amikor neteznek, azoknak a gyermekeknek szólt, akik már önállóan használják az internetet, de még nem tudják, hogy azon nem csak jó dolgokat lehet találni. Reményeim  szerint az előadás segített abban, hogy az internetet használó gyerekek óvatosabbak és körültekintőbbek legyenek, és így sokkal nagyobb biztonsággal használják a hálózatot.  2018. 04. 24.

 

Beszámoló „A biztonságos internetezés” témakörében tartott Délutáni foglalkozásokról 2020. január

Január hónapban folytattuk eddigi tudásunk játékos összefoglalását, illetve megbeszéltük a youtuberek és influencerek közti különbségeket. Az influencereket gyakran azonosítják a youtuberekkel, és fordítva, de ez azért nem ennyire egyszerű. Hiszen egy adott influencer nem biztos, hogy a YouTube révén lett népszerű: lehet egy, a televíziócsatornák által felkapott celeb, Instagram-sztár, vagy bármilyen más médiafelület híressé vált felhasználója is. Eközben, ahogyan az elnevezés is mutatja, a youtuberek olyan véleményvezérek, akik a YouTube csatornáik által váltak híressé. A YouTube mellett természetesen más online platformokon is jelen vannak, mint például Instagramon, Facebookon vagy Snapchaten.

A csatornák számtalan témában készülhetnek, úgy mint életmód, zene, utazás, személyes, gaming vagy beauty.

Következő téma: E+E szabálya: amit interneten megosztani szigorúan tilos, az az erőszakot és erotikát tartalmazó képek és szövegek.

Beszámoló „A biztonságos internetezés” témakörében tartott Délutáni foglalkozásokról 2019. december

Decemberben sokat beszélgettünk, mi lenne a világgal a net nélkül? Lehet internet nélkül élni? Lehet, de minek – gondolhatnánk több éves-évtizedes internet használati tapasztalattal a hátunk mögött. Az internet azonban sokkal több, mint a munka közben küldött pár e-mail, vagy a szórakozásképpen átpörgetett híroldalak böngészése, esetleg egy kis online filmnézés, vagy a közösségi médiára megosztott képeink. Az internet olyan infrastruktúra, ami észrevétlenül a civilizációnk alap szövetévé vált – tudnánk nélküle élni, de sokkal nehezebb lenne, mint elsőre gondolnánk.

A hónap során felmértük még, mi mindent tudunk az internet veszélyeiről, amiket eddig tanultunk.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support