Testvériskolás nyári tábor Egerben

A két testvérintézmény diákjai, a kísérő pedagógusok és szülők Egerben az Érseki Szent József Kollégiumban töltöttek 4 napot a projekt keretein belül.

A tanulók minden nap foglalkozáson vettek részt, amelyet a két intézmény pedagógusai tartottak változatos formában, valamint sor került szabadidős tevékenységekre is.

1.nap:  Érkezés a kollégiumba, szobák elfoglalása, ebéd

Foglalkozás: Az ismerkedést követően a tanulók és pedagógusok kölcsönösen bemutatták iskoláikat és röviden összefoglalták intézményeik történetét. Ezt követően játékra került sor, melyből kiderült, ki jegyzett meg többet a másik iskoláról.

2.nap: Gárdonyi Géza életműve

Foglalkozás: Iskoláink névadója, Gárdonyi Géza és életműve volt a foglalkozás témája. Az előadáson érdekes részleteket tudtunk meg az író életéről. Egyik legnépszerűbb regényéből, az Egri csillagokból készült film részleteinek megtekintése után totót töltöttek ki a diákok az író életével és a regénnyel kapcsolatban. Ezt követte egy szerepjáték Ki vagyok én? címmel, ahol a megadott tulajdonságok alapján ki kellett találni, hogy melyik szereplőről beszélnek a kiválasztott tanulók. Időnként vicces szituációk is adódtak játék közben!

Szabadidős program: A program során sétát tettünk az Érsekkertben, amely az Egri csillagokban még Vadaskert néven szerepel a mai Termálfürdő mellett. Megtekintettük a Török fürdőt valamint a Minaretet is.

Foglalkozás: Látogatás a Gárdonyi-emlékházban

Ellátogattunk abba a házba, ahogy az író 1897 és 1922 között élt, itt alkotta – többek között – az Egri csillagok c. regényét. Ez a ház az egri vár mellett található, a kilátás kitűnő magára a várra, a városra és Mátra ormaira egyaránt. Láthattuk azt a faragott faasztalt, ahol dolgozott az „egri remete” – Gárdonyiról köztudott, hogy szerette a magányt.

Megcsodáltuk a dolgozószoba üvegtetejét, valamint a tekintélyes – majdnem tízezer kötetből álló – könyvgyűjteményét is.

3.nap: Az egri várban

Foglalkozás: Látogatást tettünk az egri várban, ahol a regény játszódik. Meglátogattuk a Dobó István vármúzeumot, mely számos új ismerettel gazdagított bennünket. Külön élmény volt, hogy nagyon sok helyszínt, eszközt össze tudtunk kapcsolni a regényben olvasottakkal. Tisztelettel olvastuk a várvédő hősök neveit az emléktáblán, akiket az Egri csillagokból ismerünk.

4.nap: A biztonságos internet használatról

Foglalkozás: A nyelvi foglalkozások felszabadult légkörben zajlottak. A tanárok olyan bemutatókat állítottak össze, amelyek segítségével inkább szórakozásnak hatott a nyelvtanulás. Ezek után a tanulók játékos feladatokat oldottak meg csoportokban, amelyet sok izgalom és nevetés kísért.

Foglalkozás: A biztonságos internethasználat

A biztonságos internethasználat előadáson prezentációt láthattak diákjaink, amelyet érdeklődéssel hallgattak végig. Az internet előnyei és hátrányai, az internet veszélyei mellett szó esett a számítógéphasználat esetleges káros élettani hatásairól is. Az előadás végén lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni az elhangzottakkal kapcsolatban.

Cserépfalun kirándultunk

Testvériskolai találkozó 2019. május 14 – 15.

Cserépfalu – Miskolc

  1. május 14-én a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola miskolci diákjai és pedagógusai Cserépfalura utaztak, hogy újból találkozzanak a káli iskolásokkal és tanáraikkal. A harmadik tanítási óra után szálltunk fel a buszra, és 11.30-kor érkeztünk meg a találkozó helyszínére. Sajnos az időjárás nagyon zord volt, esett az eső és nagyon fújt a szél is, de a csodálatos környezet és látvány kárpótolt minket mindenért. Szerencsére volt egy olyan zártabb tér, ahol örömmel üdvözölhettük egymást.

A megérkezés és az új találkozás öröme után egy rövid előadást hallgatott meg a diáksereg Cserépfalu történetéről, nevezetességeiről. Mesék, mondák segítségével ismertük meg a falu múltját. Mindannyian nagyon élvezettel hallgattuk.

12.00-kor nagyon finom ebédet kaptunk, mely során a tanulók kötetlenül folytatták a beszélgetést, ismerkedést. A közösen elfogyasztott ebéd után múzeumi látogatás következett, ahol a térség őskori leleteinek történetét láttuk, hallottuk.

A múzeum megtekintése után rövid túrára indult a csapat az adott túraútvonalon. A séta alatt mindenki gyönyörködött a csodálatos erdei környezetben, látnivalókban.

16.00-kor a testvériskolás találkozó résztvevői elindultak Miskolcra, ahol a program tovább folytatódott. A káli iskolások a miskolci intézmény tornatermében kerültek elszállásolásra, amely nagyon tetszett a vendégeinknek.

17 órakor átsétáltunk a templomunkba, ahol rózsafüzéren vettünk részt mindannyian. Majd az iskolába való visszatérés után a vacsora következett, amit a miskolci Minorita étterem készített a vendégeink számára, és a miskolci pedagógusok osztották ki az iskola ebédlőjében. A közös vacsora után következett a jól megérdemelt pihenés, hiszen a változatos programok kellőképpen elfárasztották a tanulókat.

A reggeli ébresztő 7.30-kor történt, amit rövid reggeli torna követett. 8 órakor közös reggelit fogyasztottak a gyerekek, melyet szintén a miskolci Minorita étterem biztosított nekünk. 10 órától az egészségmegőrzés jegyében pihentető, koncentrációt elősegítő, csapatépítő játékokra került sor. Majd a résztvevők átsétáltak az iskolánk közelében lévő Gárdonyi Géza Művelődési Házba, ahol a régi Magyarország történelmi emlékhelyeiről tekintettünk meg egy fotókiállítást, érdekes és tanulságos tárlatvezetéssel egybekötve.

A káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai 2019. május 15-én 12 órakor indultak vissza Miskolcról. Nagyon kellemes, élményekkel teli két napot töltöttünk el a testvériskolák találkozójának keretein belül. A búcsú során már megfogalmazták a diákok, hogy már most várják a következő találkozás lehetőségét, idejét.

 

Katolikus Találkozó Edelényben

  1. március 30-án került megrendezésre ebben a tanévben a Katolikus Találkozó. Ebből az alkalomból a családok és iskolánk pedagógusai Edelénybe utaztak, ahol meglátogattuk a Jézus Szíve Templomot és az edelényi kastélyt. Az utazás vonattal történt. Reggel 9 órakor indultunk a miskolci Tiszai pályaudvarról. Az utazás során a családok beszélgettek, ismerkedtek. A megérkezést követően a találkozó résztvevőit három csoportba osztottuk, majd elkezdődött a program. Igény szerint a látogatók egy kiállítást is megtekinthettek a helyi görög katolikus általános iskolában, ahol a gyerekek mellett a szülők is rácsodálkozhattak a Lego játék adta lehetőségekre, a legoból készült különleges építményekre. A találkozó következő programja a Jézus Szíve Templom meglátogatása volt, ahol megismerhettük a templom történetét, az itt folyó hitéletet, egyházi közösséget. Majd a csoportok számára a L’Huillier – Coburg – kastély megtekintése következett. A kastélylátogatás egy mozifilmmel kezdődött, ahol megismerhettük a kastély építésének kedves történetét, az építtetőket, a tulajdonosakat. A filmet tárlatvezetés követte, mely során még több érdekesség hangzott el a kastélyról, a felújítás körülményeiről, interaktív bemutatóval színesítve. Minden résztvevő számára meghatározó élmény volt a látogatás. A kastély után a csoportok a Bódva étterembe mentek a közös ebédet elfogyasztani. Az ebéd során folytatódott a családok, pedagógusok, gyerekek és nagyszülők közötti kötetlen beszélgetés. Az ebéd után a Katolikus Találkozó résztvevői rövid séta után az edelényi vasútállomáson várták a Miskolc felé induló vonatot. A hazautazás során a kirándulók kissé fáradtan, de élményekkel gazdagon ültek a vonaton. Értékes, katolikus eszményekkel teli, kellemes napot zártunk, ahol mindenki számára lehetőség adódott a lelki, szellemi, keresztény értékekkel való feltöltődésre.

Hangverseny látogatás III.

  1. január 22-án kedden Művészetek Házában Ilyen a jazz műsoron vettünk részt.

Jazz gyerekeknek? Elsőre valóban furcsának tűnhet, pedig épp e műfaj szabadsága, szárnyalása az, ami az egészen fiatalokhoz is utat talált, miközben az idősebbek azt is megfigyelhették, milyen magasságokba viheti el az improvizáció a hallgatót és zenészt együttesen.

Zenei játékokkal, egy tehetséges fiatal zenészekből álló dzsesszegyüttes (Balásy Szabolcs zongora, Horváth Krisztián basszusgitár, Bágyi Balázs dob) sok-sok humorral átszőtt közreműködésével végigkövettük egy gyermekdal útját, végül a közönség együtt jazzelhetett a zenészekkel. Nem maradt el a közös ritmusgyakorlat, daltanulás, bátrabbaknak a tánc sem.

Gárdonyi Géza Házi Prózamondó Verseny – alsó tagozat

Iskolánk hagyományos házi prózamondó versenye idén is megrendezésre került novemberben.
A versenyen való részvétel feltétele, intézményünk névadójától szabadon választott prózai mű előadása önállóan. Ezen forduló egyben válogató is volt a megyei prózamondó versenyre, melynek szintén iskolánk adott otthont.
A versenyzők az erre kijelölt tantermekben adták elő a zsűri előtt választott műveiket.
A zsűri tagjai, az alsó tagozaton magyar nyelv-, és irodalom tantárgyakat tanító kollégák voltak.
A felkészülés sok munkával, nagy szorgalommal járt, ám a gyerekek igazán nagy lelkesedéssel, kitartással készültek és várták a verseny napját.
A felkészülés sok munkával, nagy szorgalommal járt, ám a gyerekek igazán nagy lelkesedéssel, kitartással készültek és várták a verseny napját.
Korcsoportonként együtt versenyzett az 1-2. évfolyam 21 fő tanulóval és a 3-4. évfolyam 13 tanulóval.
Mindkét csoportból 2-2 tanuló jutott tovább.
Öröm volt látni, hogy a gyerekek önmagáért élvezték a tanulást, nem azért, hogy jó jegyet kapjanak.
Minden versenyzőnek gratulálunk és reméljük, hogy a próza szeretete végig kíséri majd életüket.

Hangverseny látogatás II.

2018. november 5-én hétfőn a Művészetek Házában Miskolci Szimfonikus Zenekar előadását élvezhettük.
Idén a zeneirodalom egyik leghíresebb szvitjét ismerhettük meg a diákokkal. Az Egy kiállítás képeiben a zeneszerző, Muszorgszkij látványélményei elevenednek meg – ahogyan a kiállításon sétál, egyik képtől a másikig, a festményeket megfigyelve különböző hangulatokat éltünk át, majd ezeket ábrázolták a zenén keresztül. Nyomon követhettük a „Kiscsibék táncától” „Baba-Jaga” csirekelábon forgó kunyhóján keresztül a „Kijevi nagykapu” monumentális képéig.
Természetesen a zenemű a már sokéves gyakorlat szerint nem önmagában hangzott el. Ács Gyula értő narratívái, illetve a vetítés segítette a befogadást.

Hangverseny látogatás I.

Hangverseny látogatáson vettünk részt 2018. október 10-én szerdán a Művészetek Házában a Görög Sisters előadóművészek műsorán. A klasszikus zene számtalan műfaja között található a négykezes igen különleges műfaja, amely két muzsikus egyidejű, koncentrált muzsikálását jelenti ugyanazon a zongorán. Ez a bravúros műfaj Mozarttól Liszten át Debussyig a legnagyobb zeneszerzőket ihlette meg, így gazdag repertoárból tudott választani Görög Noémi és Enikő. Az a fiatal testvérpár, akik itthoni és külföldi fellépéseit számos siker és díj övezi. Ezt a különleges koncertet ráadásul Lukácsházi Győző – zenész, rádiós szerkesztő, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója – színes narrációi kísérték, ami egy összefüggő történetbe foglalta nemcsak a zongora, de egyben a klasszikus zene alakulását is, hasznos és érdekes információkkal gazdagítva a diákokat.

Márton nap

A 2. b osztály tantermének védőszentje Szent Márton, ezért november 9-én pénteken, már
hagyományosan megemlékeztek erről a napról. Ebben a tanévben a mindhárom felekezet hitoktatói is
részt vettek a programon, és nagyon örültek a lehetőségnek.
A gyerekek rövid kisfilm segítségével ismerkedtek szent Márton életével, majd kézműves foglalkozáson
libás papírfigurákat készítettek. Ismereteikről TOTÓ feladatlapon adhattak számot, a győztes csapat
jutalomban részesült.
Lámpással a kezükben meglátogatták a többi osztályt is, miközben énekeltek, verseltek, és ajándék
színezőkkel kedveskedtek iskolatársaiknak.
Végül a tanteremben sor került a vendéglátásra. Libazsíros kenyeret és hagymát ettek, ami nagyon ízlett
mindenkinek.

Üzemlátogatás

2018. október 13-án látogatást tettünk a Joyson Safety Systems Hungary Kft. miskolci
gyárában egy iskolásoknak tervezett karrier nap keretein belül, ahol a Humán Erőforrás
Képzés-fejlesztési és Toborzási csoportvezetője fogadott bennünket. A program egy rövid
ismertetővel kezdődött, ahol a HR-es kollégák néhány mondatban bemutatták a cég által
gyártott termékeket és elmondták a gyárlátogatáshoz szükséges biztonsági információkat. Azt
is megosztották velünk, hogy a miskolci gyár légzsák modulokat, gázgenerátorokat és
elektronikai alkatrészeket gyárt. Ezt követően lehetőségünk nyílt megismerkedni a termelő
üzemmel is. Látogatásunkat a raktárban kezdtük, ahol az anyagáramlás legfontosabb lépéseit
ismertették, s a gyerekek nagy örömére a targoncák is rövid bemutatót tartottak. Ezt követően
a fröccsöntési területet, ezek gépeit és folyamatait tekintettük meg, majd a festőüzemet, ahol a
legmodernebb robotokkal ismerkedhettek a gyerekek. Ezt követően a fedélbőrözési és
összeszerelési területen ismerkedtünk a folyamatokkal és a termékekkel. A gyártás
megismerése után következett a tesztelési üzem, ahol alkalmunk nyílt megnézni és
megtapasztalni a légzsák működését is. Nagyon jól éreztük magunkat!

     

Hagyományőrző nap

Immár hagyományosan megrendezésre került iskolánkban 2019. március 23-án a Hagyományőrző napunk, amikor Máriára emlékezünk. A családoké volt a főszerep ezen a délelőttön, hiszen minden tanuló szüleivel, testvéreivel érkezett. A megnyitót követően különböző kézművesfoglalkozások, ugrálóvár, előadás várta az érdeklődőket. A program nagyon mozgalmas volt, mindenki megtalálta a számára megfelelő elfoglaltságot. A nap közös ebéddel zárult, melyet kötetlen beszélgetés követett. Kellemes hangulatú, jó szombati nap volt!

    

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support