Délutáni foglalkozás – 2019. december 2. rész

A kiválasztó szervrendszer

Az óra elején utaltunk az előző órai anyagra, hiszen immunrendszerünk erőssége függ a kiválasztó szervrendszerünk helyes működésétől. Ez utóbbi lényege, hogy a vérünkben lévő káros anyagokat szeretné valamilyen úton a külvilágba juttatni.

Beszéltünk a kiválasztó szervrendszer feladatairól, a méregtelenítés fontosságáról. A méregtelenítés történhet bőrön keresztül verejtékezéssel (szauna, sport), kilégzéssel is méreganyagtól szabadulunk meg, de legfontosabb feladata a vizeletkiválasztó szervrendszerünknek, a vesének van. Ennek működését szemlélteti egy kisfilm: „A kiválasztás szervrendszere” címmel. Ebből megtudtuk a vese legfontosabb jellemzőit, méreteit, részeit. Megnézhettük metszőlapját és megtudtuk annak működését. láthattuk, hogy miért fontos a szervezetünknek a napi kb. két liter folyadék bevitele.

Az órán sok hasznos ismeretet láthattak, hallhattak a tanulók.

A kiválasztó szervrendszer egészségének fenntartása, betegségei

Az óra elején felelevenítettük a múlt órán tanultakat a vese jellemzőiről, feladatáról, működéséről. Ebben segítségünkre volt egy párperces kisfilm a YouTube-ról. Miután ezt átbeszéltük, a vesebetegségekről néztünk egy filmet. Hallottunk benne a betegséget kiváltó tényezőkről (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, stb.) Megbeszéltük, hogy mit tehetünk vesénk védelme érdekében. Az óra második felében pedig szakember adott nekünk 8 jótanácsot (YouTube) a vesék állapotának megőrzése érdekében. Fontos volt megemlíteni, hogy a lányok helytelen, könnyelmű öltözködése télen milyen komoly veseproblémákhoz vezethetnek. Azt hiszem a szakember tanácsai nyitott fülekre talált.

A mozgási szervrendszer

A kiinduló kérdés az volt az óra elején, hogy miért is fontos az ember életében a mozgás (annak fizikai és lelki hatásai), és mi teszi a mindennapi mozgásunkat lehetővé (a csontváz és az izomzat szerepe). Egy animációs kisfilm (Alma és Véda azt kérdezi: Hány csontja van az embernek?) négy és fél percben nagy segítségünkre volt. Közérthetően és humorosan mondták el a film alkotói a legfontosabb tudnivalókat.

Ezután megbeszéltük, átismételtük a kisfilm alapján a vázrendszer szerepét. (A tanulók labdapasszolással tettek fel kérdéseket egymásnak és adtak rá választ.) Ezután a csontok szerkezetéről láttunk egy rövid filmet (4:24), melyben a csontváz felépítését is alaposan megismerhettük. A csontok egymáshoz való kapcsolódásainak lehetőségeit is egy kisfilmből tudtuk meg: „Csontok közötti kapcsolat” címmel.

Az óra végén a mozgás szervrendszerének leggyakoribb elváltozásait érintettük, utalva arra, hogy a következő óra témája ez lesz.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support