Délutáni foglalkozás – 2019. december 1. rész

A keringési rendszer egészségének fenntartása

Az óra elejét ismétléssel kezdtük a keringési rendszerről: egy két és fél perces kisfilmet néztünk meg „A keringés és a szívciklus címmel”. A látottakról a tanulók párban tettek fel egymásnak kérdéseket. Utána kiscsoportokba rendeződve én tettem fel villámkérdéseket (Mi a keringés központja? Hol foglal helyet a szív? Hány rétegű a szívfal? Milyen irányú lehet a vér áramlása? Hány üregű az emberi szív? Mit jelent a kis vérkör, nagy vérkör fogalma? Mi a pulzus? Mi az EKG? Mit jelent a szívciklus kifejezés? stb.), s a csoportok egymástól rabolva válaszolhatták meg a kérdéseket.

Az óra második részében A szív és az érrendszer betegségeiről beszélgettünk.

Először az eddigi tapasztalataikat gyűjtöttük össze: a családban v. közeli ismerősi körben előforduló ilyen típusú betegségekről beszéltek a gyerekek. Ezután megnéztünk egy hat perces kisfilmet ebben a témakörben. Szakembertől hallottunk az érszűkületről, a trombózisról, az embóliáról, a szívinfarktusról. Megismerkedtek új fogalmakkal: kardiológus, rossz koleszterin (LDL), jó koleszterin (HDL), stb.

Az óra végén ezen betegségek megelőzési lehetőségeiről beszélgettünk. Csoportokban vitáztak, és győzték meg egymást a helyes táplálkozásról, a rendszeres testmozgásról, a stressz elkerülésének, kezelésének lehetőségeiről. Hatékony óra volt.

 Az immunrendszer

Az óra első perceiben összegyűjtöttük az egészségünket befolyásoló tényezőket (környezeti terhelés; méreganyagok az élelmiszerekben; csökkentett tápanyagtartalom az élelmiszereinkben; állandó stressz; mozgásszegény életmód; önpusztító életvitel; túlzott gyógyszerfogyasztás). Ezt követően az immunrendszer fogalmát beszéltük meg és megkerestük a Wikipédián. Beszéltünk a természetes (velünk született) és a szerzett immunitás jellemzőiről.

Megnéztünk egy szórakoztató kisfilmet, mely humoros stílusban magyarázta meg a gyereknek a baktérium és a vírus közötti különbséget. Aztán Barnai Roberto beszélt nekünk közérthetően az immunrendszerről (YouTube). Érintettük az immunrendszeri betegségeket, és beszélgettünk a súlyos immunhiányos állapotok jellemzőiről. Végül az egészséges táplálkozás immunerősítő hatásáról estt szó.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support