Biztonságos internet használat

Mi az a cyberbullying és mit tehetünk ellene?

A bántalmazók a közösségi oldalakon lejárató kommenteket írhatnak az áldozatról, feltöltenek a másikról kínos fényképet vagy videót. Küldhetnek sértő vagy fenyegető üzeneteket, létrehozhatnak profilt más nevében, hogy így lejárassák mások előtt, vagy a nevében küldenek az illető ismerőseinek üzenetet, amivel veszekedést szítanak. Előfordulhat, hogy sértő, fenyegető e-maileket kap az áldozat, vagy felzaklató képeket, videókat, vírust kapnak ezekben a levelekben. Visszaélhetnek a másiktól megszerzett személyes adatokkal (pl. fényképekkel), információkkal, amiket megoszthatnak, nyilvánossá tehetnek, így pl. olyan dolgokat is, amiket a másik nem adott volna ki ismeretleneknek vagy a nagyobb nyilvánosságnak. A bántalmazó célja sokszor a megszégyenítés, megalázás, lejáratás, hogy a másikat nevetségessé tegye.

Ha valaki bánt téged az interneten keresztül, az semmiképpen sem elfogadható, és fontos, hogy segítséget kérj, hogy leállítsd a zaklatást. Lehet, hogy közvetlenül nem veszélyeztet téged ez a fajta bántalmazás, mert nem találkozol „élőben” az elkövetővel, de attól ez még bántalmazásnak számít, és így teljesen normális reakció, ha rossz érzéseket kelt benned. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy így bánjon veled! Talán azt érzed, hogy nem is érdemes tenni ellene semmit, mert úgysem tudod leállítani, inkább nem veszel róla tudomást. Ez a hozzáállás az elkövetőnek kedvez! Mások háborgatása, a magánéletébe való beavatkozás és megfélemlítés nem elnézhető.

Milyen lépéseket tehetünk?

– Avass be a dologba egy felnőttet!
– Mentsd el a bizonyítékokat (pl. e-mailt, a videót, üzenetet, stb.), azt is őrizd meg, hogy mikor kaptad ezeket!
– Ne válaszolj a zaklató kommentekre, üzenetekre!
– Fordulj a Kék Vonal Internet Helpline-hoz telefonon, e-mailben vagy chaten.
– Jelents a zaklatást az adott oldalon, ha erre van lehetőség, tiltsd le a zaklató felhasználót. Illetve jelentsd be a www.biztonsagosinternet.hu oldalon.
– A szüleiddel együtt forduljatok a rendőrséghez, és tegyetek feljelentést a zaklatás ellen!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support