Déri Múzeum Debrecen

 

A Déri Múzeum Debrecen egyik legnevezetesebb közgyűjteménye. A történeti formákkal épült múzeum Debrecen belvárosának ékessége. A mi diákjaink ritkán, vagy alig jutnak el ilyen helyekre. Megilletődve sorakoztak fel az épület előtt a fotózásra. Az épületbe lépve egyik ámulatból a másikba estek.

A múzeum gyűjtőterületén főként az elmúlt húsz évben végzett ásatások eredményeit mutatja be a régészeti tárlat. A  kiállítás a  szokásokon és a tárgyi emlékeken túl a temetkezéshez, a halálhoz, valamint a túlvilághoz kötődő szellemi hátteret, elképzeléseket is bemutatja. Ezen a ponton kapcsolódik a régészeti kiállításhoz a Déri Múzeum egyedülálló egyiptomi gyűjteménye. Ezt egy egyiptomi főúri sírkamrában ismerhettük meg.

Rövid tárlatvezetés után a legnagyobb élményt a Munkácsy – trilógia megtekintése nyújtotta. Munkácsy ezzel a trilógiával fejezte ki a keresztény Európához való tartozásunkat. Azokat az érzéseket és esendőségeket eleveníti meg a Bibliából, amelyek minden keresztény embert megindítanak.

Csodálatos érzés volt látni, ahogy ezek a gyerekek hallgatták a múzeum által a festményekhez összeállított előadást.

Kitörölhetetlen emléket hagyott gyermekeinkben ez a nap.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support