Látogatás Alsózsolcán

2019. február 11-én iskolánk tanulói a szomszédos település, Alsózsolca, történetével ismerkedhettek meg.

A sétát Lengyelné Béres Klára vezette. Elmesélte a város „nagy”szülöttjeinek, a Vay családnak a  történetét, életútjukat, a településhez fűződő kapcsolataikat.

A séta első állomása a városi sírkert bejáratánál elhelyezkedő Vay család kriptája volt. A kripta az 1800-as években épült, műemlék, a család sok tagjának nyughelye.

Utunk innen a város református templomába vezetett, melynek építése szintén a Vay család anyagi finanszírozásával valósult meg. Az 1789-95 között, késő barokk stílusban épült templomot  Báró Vay Miklós építtette. A család sokat tett a település gazdasági és szellemi fejlődéséért. A gyerekek érdeklődve hallgatták a családi összefonódások történetét.

A templomból a szomszédságban található helytörténeti kiállításra vezetett utunk. A gyűjteménynek helyet adó épület régen iskolaként, illetve kántortanítói lakásként funkcionált. Itt helyezték el Alsózsolca történetének fontos emlékeit. A sokszínű anyag a bronzkortól napjainkig mutatja be tárgyak, tablók segítségével az itt élő és valaha élt emberek történetét.

2010 óta látogatható a kiállítás, amelyet az iskolások helytörténeti órák, honismereti táborok, foglakozások tartására is használnak.

Kellemesen elfáradva, sok-sok új információval gazdagodva tértünk vissza Felsőzsolcára.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support