Személyes találkozó – kulturális rendezvény

Sarudon találkoztunk a német partneriskola diákjaival. A találkozó 2. napján, este, kulturális programot szerveztünk. A gyerekek felléphettk különböző műsorszámokkal, de a cél az volt, hogy a német tnulók ismereteket szerezzenek a roma kultúráról – erről nekik egyáltalán nem voltak eddig ismereteik. Ezért az est első részében ennek a témának a feldolgozását terveztük.

Először a német szakos pedagógus mutatta be diavetítéssel a roma  nép történetét. Utána azt elemezte, hogy községünkben milyen cigány családok élnek, milyen nyelvet beszélnek, milyenek a szociális körülményeik. E rövid ismertetés után a gyerekek a roma művészetből tartottak bemutatót. Elsősorban táncot mutattak be, amellyel ngyon jó hangulatot teremtettek. Előkerültek a cigány népviselet darabja is kendők, színes, fodros szoknyák, amelyeket a tánc közben viseltek a fellépők. Néhány roma dal is bemutatásra került. Nagy sikere volt az esten ennek a résznek.

2019. július 16.

A közös Fertő-tónál szerezett találkozónk 3. napján hosszú utat terveztünk. A 26 kilométerre lévő Rust városába  indultunk el kerékpárral, a tó Ausztriában lévő területére. Már z is élmény volt, hogy Fertőrákoson keresztül utaztunk, hiszen a környék egyik legszebb települése. Itt mátr a kisebbk nagyon fáradtak voltak, ezért a német pedagógussal néhányan visszafordultak.

A többiekkel szerencsésen megérkeztünk az osztrák kisvárosba, amelyet a gólyák városának is neveznek a városközpont épületein  látható rengeteg gólyafészek miatt. Jó példa volt ez a gyerekeknek a környezevédelemre, hoszen a gólyák védett madarak. Egy kis városnézés, felüdülés után indultunk vissza, de nem végig kerékpárral. Az osztrák kikötőből indult a hajó Fertőrákosig. Ezt a csodálatos hajóutat nem lehetett kihagyni a tó,  a táj látványa miatt. A hajókikötőtől még  volt néhány kilométer kerékpározás is. Ezen a napon is sok közös élményt szereztünk a partneriskolával. Ez volt az utolsó napunk együtt, másnap délelőtt, reggeli tán vettünk búcsút egymástól. A német barátainktól úgy búcsúztunk el, hogy a következő évben Sarudon, a Tisza-tónál találkozunk!

2019. július 15.

Az utótalálkozónk első egész napján közös strandolást terveztünk.  A hegykői strand néhány kilométerre helyezkedik el Fertőboztól. Kerékpárral mentünk, ami ennyi gyermek esetében nem volt veszélytelen, de betartottuk a szabályokat, és minden baj nélkül tértünk este vissza a szállásunkra. A napot sok-sok élménnyel gazdagon töltöttük el. Igazi nyári, strandolásra alkalma nap volt. A két iskola gyerekeivel sportjátékokat szerveztünk a füvön, de a medencében is játszottunk együtt. Finom ebédet fogyasztottunk el a strand éttermében: a rántott szelet minden gyermek kdvence volt, majd az ebéd utáni desszert, a fagyi is nagy népszerűségnek örvendett.

A vacsora után még egy közös program várta  résztvevőket: a Gloriett kilátóhoz túráztunk fel. Innen, a magasból gyönyörű kilátás nyílt a környékre – az egész Fertő-tavat be lehetett látni. Az esti túra, és a napközben megtett kilométerek után mindenki fáradt volt, a gyerekek is hamar elcsendesedtek lfekvés után.

Találkozás a német partneriskolával

2019 július 14-én elutaztunk a Fertő-tóhoz  egy utólagos találkozór a német partneriskolával. Fertőbozon szálltunk meg, Vittük a kerékpárokat is, hiszen a Fertő-tó körül kiépített kerékpárút külön élményt ad a felfedezésekhez. Mi értünk a szállásra először, amely a község legmagasabb pontján volt, a Gloriett kilátóról elnevezett panzióban. Amíg nem érkeztek meg a német gyerekek, kerékpárral fedeztük fel a környéket. A legközelebb lévő település Balf volt, ahol a híres balfi ásványvizet készítik. Megnéztük a kutat, ahonnan a forrás fakad, majd a balfi gyógyvizes szanatóriumot is. Az üdülőfalu egyik nevezetessége a kiskápolna. Itt, az előtte lévő gyönyörű pakban pihentünk meg, elcsendesedtünk a káponában. Visszfelé megkóstoltuk a balfi fagyit. Megtettünk még egy-két kilométert a természeti szépségekkel teli kerékpárúton, majd megvártuk az érkező vendégeket az úton. Szeretettel üdvözöltük egymást – gyerekek, kollégák -, hiszem mát régi ismerősök voltunk, örültünk, hogy 1 év után újra látjuk egymást. Mindenki elhelyezkedett a szálláson, megvacsoráztunk, majd közös esti programként kommunikációs játékokkal töltöttük az estét.

Személyes találkozó a plaueni diákokkal 3. nap

3. nap, 2018.07.12.:

Reggel  összecsomagoltunk, és indultunk Adácsra, hogy megmutassuk a mi iskolánkat és községünket is a külföldi diákoknak. A faluban megmutattuk a központot. Az iskolában egy kis vendéglátás, iskola-bemutatás, közös focizás, a tornaszereink kipróbálása volt a program. Délben búcsút vettünk a „testvériskolánktól”, abban a reményben, hogy a jövőben még találkozunk.

 

Személyes találkozó a plaueni diákokkal 2. nap

2. nap, 2018.07.11.:

Délelőtt kerékpártúrára indultunk Dinnyéshátra. Itt kipróbálhatták a „minikompot”, és láthatták a Tisza folyót is a mólóról. Ebben a kis dinnyésháti parkban természetvédelmi területek, növényzet található, amikre felhívtuk a figyelmet. A német gyerekek közüla kisebbeknek nehéz volt a kerékpározás. Lassan haladtunk emiatt, de a Tisza gátján olyan szép látványban volt részünk, hogy kárpótolt a sok problémáért bennünket. A vadregényes tájon biztonságban bicikliztünk végig, és szerencsésen érkeztünk meg a táborba.

Délután különleges élményt nyújtott a sarudi vízijátszótér a gyerekeknek. Ez olyan attrakciókban részesítette a gyerekeket, amilyeneket még nem éltek át.

Este kulturális bemutatót szerveztünk, ahol a legfőbb műsorszámok a roma kultúrával kapcsolatosak voltak, de több humoros előadást is láthattunk. A német kollégák pantomin-jelenetekkel nevettették meg a közönséget. Az est után dinnyeevés következett.

,  

 

Személyes találkozó a plaueni diákokkal 1.nap

  1. nap, 2018.07.10.:

Sarudon, a Genezáret Ifjúsági Lelkigyakorlatos házban szerveztük meg a személyes találkozót. Délben érkeztek meg a német gyerekek. Az első délutánon lementünk a sarudi strandra. Fürdés, úszás, „iszapozás” volt a program, emellett nagyon örültek a gyerekek, hogy újra találkoztak.

Este a sportpályán fociztak a csapatok, majd egy speciális német kidobós labdajátékot tanultunk meg, ami sok nevetésre, vidámságra adott okot.

 

Tábor – Plauen 4. nap

Délelőtt elutaztunk Schöneckbe, a turisztikai központba, ahol egy csodálatos élményfürdőben fejeztük be németországi élményeinket.  Elbúcsúztunk a német diákoktól abban a reményben, hogy egy hét múlva találkozunk Magyarországon. Ezután indultunk haza.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Tábor – 3. nap Plauenben

A német kollégák felkértek bennünket, hogy az iskola udvarán főzzünk egy igazi magyar gulyást bográcsban. A hozzávalókat részben a német fél adta, de a magyar piros paprikát, paradicsomot, piros aranyat mi biztosítottuk. Jól sikerült a magyar specialitás. Miközben főtt a gulyás, a gyerekek kipróbálhatták az udvari játékokat, gyöngyöt fűzhettek, rajzolhattak.

Délután rövid városnéző sétán vettünk részt, ahol meglátogattuk a híres plaueni csipkemúzeumot is.

Exif_JPEG_420

Tábor – 2. nap Plauenben

2018.07.04.

A partneriskola közelében találkoztunk a német kollégákkal, a német gyerekekkel. Rövid egyeztetés után elindultunk két autóbusszal egy, a városhoz közeli vízi játszótérre.

Itt különböző közös játékok adtak lehetőséget a vidám délelőtt eltöltésére. Délután a gyerekek környezetvédelmi túrán, tanulmányi kiránduláson vettek részt.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support