2016/17. tanév

A tanév során a nemzetközi testvériskolai kapcsolat kialakítása eredményeként tovább folytattuk a két iskola között a partnerek közötti kapcsolatteremtést. A két iskola vezetője német nyelven telefonon, skypon és e-mailen konzultált egymással. A tanév eleji teendőkről is tájékoztatták egymást, majd a két iskola éves programjairól is informálták egymást. Ez alapján tervezték meg, hogy melyek lesznek a kapcsolódási pontok a két intézmény programja között, amikor vagy azonos időpontban, és hasonló rendezvények folynak a két iskolában, vagy a projektben résztvevő gyerekek számára szerveznek valamit. Megegyeztek, hogy vetélkedőt is fognak interneten szervezni.

4. 2017. 06.01. Kirándulás Egerbe

26 gyermek jár még az adácsi iskolába azok közül, akik részt vettek a testvériskolai projektben. Velük  kirándultunk Egerbe, hogy felelevenítsék azokat az ismereteket, felkeressék azokat a helyeket, amelyeket szívesen megmutatnának a testvériskola tanulóinak, ha ellátogatnának hozzánk, és megyeszékhelyünkre is elvinnék őket. A városközpontba érkezve először az Érseki Palotát látogatták meg. A Dobó téren keresztül felmentek a várba, ahol a városi panorámában gyönyörködtek. A múzeumok közül a Marcipán Múzeum volt számukra a legérdekesebb. Megállapították, hogy a német gyerekeknek is nagyon tetszenének a marcipánból készült tárgyak, berendezések, és biztos, hogy nem sokan láttak közülük minarettet sem. Így azt is szívesen megmutatnák német társaiknak.

Egy órát töltött a csoport a megyei könyvtár idegen nyelvi részlegében is, ahol a zenei részen hallgattak német zeneszámokat. A délután fő programja a Varázstorony volt.

A kirándulásról, és Egerről készített fotókat elküldték a plaueni iskolásoknak is.

Tavaszi életmódhét, Szemétszedés

3.3.  Ennek a hétnek a másik közös programja volt a „környezetünk megtisztítása” akció. Arra szerettük volna a gyerekek figyelmét felhívni, hogy óvják a teremtés minden centiméterét, amit Isten adott az embernek, hogy egészségesen élhessen rajta.

Az alsó tagozatos tanulóink – 74 fő – vett részt az akcióban, a testvériskolában pedig 25 fő. Mindkét iskola összeszedte a szemetet a környezetében. Fényképen mutattuk be a megtisztított területet szemetesen, majd tisztán.

3. 2017.március 27-31. Tavaszi életmódhét

3.1. Az iskola hagyományai közé tartozik az életmódhetek megrendezése. Ezen különböző egészségvédelmi programok szerepelnek, illetve kiemelten foglalkozunk a környezetvédelemmel is. Ebben az évben a teremtésvédelem fogalma foglalta össze programunkat, amelyről e-mailen értesítettük a németországi iskolát is. Ezen a héten náluk is szerveztek környezetvédelmi programot, Wanderntag néven, illetve közös internetes vetélkedőt Adáccsal, a helyes táplálkozásról.

3.2. Iskolánkkal közösen terveztük meg a feladatokat skypon. Megegyeztünk, hogy a gyorséttermi táplálkozás és a helyes táplálkozás közötti különbségre hívjuk fel a figyelmét mindkét iskola gyermekeinek, hiszen ez mindkét országban probléma. 15 magyar diák, és 12 német tanuló oldotta meg a feladatokat, amelyek között volt feleletválasztós, rajzos, kifejtős. azonosak voltak a feladatok, de más nyelven, amelyet a német szakos pedagógus fordított le. Így a rendelkezésre álló idő alatt  (20 perc) egyszerre tudtak mindkét iskola tanulói dolgozni. A pedagógusok a saját iskolájuk diákjainak munkáját javították ki, és egyeztették az eredményt. A helyes táplálkozásról plakátot is készítettek a tanulók.

2016.11.10.Diákfórum, vetélkedő

A pályázat megvalósítása során előadást hallhattak a gyerekek a nemzetközi ifjúsági jogokról, a gyermekek segélyezésének szervezeteiről. Ezért, az ebben a tanévben megrendezett diákfórumot összekötötte a Diákönkormányzat egy vetélkedővel, amelyen a partneriskola is részt vehetett. Interneten küldtünk feladatokat, és a megoldást visszaküldték. a mi iskolánkból 5X 5 fős csapatok vettek részt, Németországból pedig 2 X 5 fős csapatok. Az informatikai teremben végig követhettük az eredményt. A legjobb a németországi csapat lett, 93 ponttal, utána ami csapatunk következik 90 ponttal, a harmadik helyet is mi szereztük meg 89 ponttal. A vetélkedő alatt az iskolarádió is működött, így a stúdióból az iskola minden tanulója értesülhetett a részeredményekről. Ezután gyülekeztek az iskola tanulói a diákfórumra, ahol először meghallgathatták a helyezéseket.

Tréfás feladatok is szerepeltek a vetélkedőn. Például, fel kellett ismerni a nemzetközi hírességeket gyermekkori fotóik alapján:

2016.08.13. Mária-ünnep, Nagyboldogasszony ünnepe

Mátraverebély-Szentkúton minden évben nagy ünnep Nagyboldogasszony ünnepe. Erre a község lakossága külön autóbusszal  szervezi meg a részvételt. Hagyomány még, hogy a Mária-szobrot az adácsiak a körmeneten és a keresztúton is viszik. Erre az ünnepre az idén elvittük azokat a gyerekeket is, akik részt vettek a testvériskolai projektben. 23 fő vett részt az ünnepen. Autóbusszal indultunk el, amelyet a község képviselőtestülete biztosított. Először a nagy misén vettünk részt közösen, és örömmel néztük végig a Mária-szobrok bevonulását. Ezután a gyerekek is végigjárták a keresztutat az adácsi Mária-szobor mögött.

A délutáni pihenő alatt megbeszéltük, hogy melyek a katolikus vallás mellett a nagy történelmi egyházak, így többek között mit jelent az evangélikus hit, milyen történelmi múltja van, és milyen különbségek vannak a mi hitünk és a lutheri tanítások között. Például, hogy Mária tisztelete, ünnepe náluk nincs, és hogy ez nekünk mennyit jelent, hiszen Mária segítségére szükségünk van.

Az ünnep után fotókat küldtünk az eseményről és a részvételünkről a német iskolának.

2016.05-22.Tábor Sarudon

A sarudi lelki gyakorlatos ház közkedvelt táborozási helyszín iskolánk tanulói számára. Ebben az évben hittantábort szerveztünk ide 20 fő gyermek részére. Ebben az időpontban Magyarországon tartózkodott, Adácson az a német házaspár, akinek két gyermeke jár a németországi partneriskolába, és rajtuk keresztül sikerült ezelőtt 3 évvel felvenni a kapcsolatot németországi partnerrel, az intézmény igazgatójával.

A két német gyermeket így el tudtuk vinni Sarudra. A mieink már jól ismerték Dennist és Jörgöt Németországból. Azóta is tartják a kapcsolatot e-mailen, facebookon  velük néhányan a magyar tanulóink közül. Ezért nagyon örültünk, hogy 3 napig velünk lehettek. Az első napon kerékpártúrát szerveztünk a 7 kilométerre lévő Dinnyéshátra. A kis strandon fürödhettek a gyerekek, megtekinthették a kikötőben lévő hajókat, „kiskomppal” áthúzhatták magukat a szigetre. A második napon „sárkányhajóval” jártuk be a Tisza-tó zegzugait. A harmadik napon misén vettünk részt a helyi templomban. A lelki gyakorlatos házban töltött idő sem telt programok nélkül: csocsózhattak, pingpongozhattak, a reflektorral megvilágított pályán pedig este kézilabda-mérkőzés folyt.

Nagyon jól érezték magukat a vendég német gyerekek is, a mieink is örömmel töltötték el velük a napokat – sőt még a német beszédkészségük is fejlődhetett

2016.03.22.Tanár-diák foci

A sport mindkét intézmény életében és nevelési céljaiban fontos szerepet játszik. Megkerestük azt a sportágat, amelyet a legszívesebben gyakorolnak mindkét iskolában. Ez pedig a foci. E-mailen készítettünk kölcsönösen egy beszámolót egymásnak, amelyben megírtuk, hogy a foci milyen szerepet játszik a sportéletben a saját iskolánkban, illetve, hogy milyen eredményeket ér el az intézmény ebben a sportágban. A Montessori iskola gyerekei iskolán belül szerveznek bajnokságokat, általában a párhuzamos osztályok játszanak egymással. A tanév sportnapján tanár-diák meccset is szerveznek.

Nálunk a Bozsik-programon belül szervezzük a területi bajnokságokat más, környékbeli iskolákkal. 4 korosztályba soroljuk a gyerekeket. a legnagyobbak 1. és 2. helyet érnek el. A tanár-diák meccs nem megszokott rangadó, de a partneriskola példája tetszett a gyerekeknek.

Úgy döntöttünk, hogy azonos napon rendezzük meg a két iskolában a tanár-diák meccset.

Március 22-én délután 2 órakor kezdődött a meccs mindkét helyen. 10-10 (cserére is beszámított) tanuló, és 6 tanár (illetve nálunk felnőtt dolgozó, hiszen nincs férfi tanárunk ennyi) játszott. Nálunk is, és Németországban is  a gyerekek győztek. Adácson 3:2-re, Plauenben 5:2-re.  E-mailen számoltunk be a meccs izgalmairól. egymásnak.

 

2015. december 18.Adventi készülődés

Az Advent és a Karácsony mind nálunk, mind Németországban nagy ünnep az iskolában. Elhatározta a két iskola vezetése, hogy a szokásokról, a programokról tájékoztatjuk egymást. Először mindkét ország jellegzetes karácsonyi süteményéből küldtünk egymásnak kóstolót. Mi beiglit küldtünk, tőlük pedig „Lebkuchen”-t kaptunk. December 18-á, reggel a zsibongóban apró darabokra vágtuk a süteményt, és így mindenki megkóstolhatta. A gyerekek finomnak találták a német karácsonyi sütit. A projektben részt vevő tanulók vállalták, hogy megkeresik a Lebkuchen receptjét, lefordítják, és a legközelebbi Adventi készülődésen meg is sütik vagy süttetik otthon szülői segítséggel. Ugyanezt a német partnerünk is megtette. Sikerült a receptet megtalálni – aminek örültünk, hogy németül is rátaláltak az interneten a beigli receptjére. A sütést ők nem szervezték meg, de az e-mailen kapott információ alapján egy magyar származású szülő megsütötte, és jól is sikerült.

2015. 10.05.Közös vallási program iskolán kívül

Mindkét iskola keresztény szellemiségben neveli a tanulóit. A németországi intézmény fenntartója az evangélikus egyház, a miénk a katolikus egyház. Ezért  a két iskola vezetője telefonon sokat beszélgetett arról, hogy az intézményekben hogyan érvényesítik, milyen megjelenési formája van a vallási nevelésnek, a hit gyakorlásának. többek között szó volt arról, hogy az iskola falain kívülre is szervezünk programokat. A partneriskolának lehetősége van egy ifjúsági házban szervezni szabadidős programokat, a hit gyakorlására alkalmas csoportfoglalkozásokat. Mi a lelki napokat tudjuk iskolán kívül megtartani. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy napon szervezünk ilyen jellegű rendezvényt – ők a lelki ifjúsági házban, min pedig zarándoklatra megyünk.

Mátraverebély-Szentkútra indultunk el iskolánk tanulóival, amelyen 145 diák vett részt. A zarándokhelyen először szentmisén vettünk részt, majd bejártuk Szentkút egész területét. Filmen ismerkedtünk meg a hely történetével, majd felmentünk a remetebarlangokba.

Ugyanebben az időpontban Partneriskolánk diákjai közül az első és a második osztályosok (27 fő) szintén lelki napot tartottak a szabadidő központjukban. Ők a gyerekek részére játékos foglalkozásokat, mesebemutatókat szerveztek, amelyek Jézus életét dolgozták fel.

A napról beszámolt a két intézményvezető egymásnak telefonon.