A mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolával 2015/16-os tanévben lebonyolított kulturális programjaink

2015 június első péntekjén cserkész bemutatót szerveztek a mezőkövesdi gyerekek az iskolában. A tanítási nap miatt csak egy kisebb ózdi delegáció látogatott el a rendezvényre, ahol a helyi cserkészek bemutatták a cserkészélet lelkiségét, szervezeti rendszerét és egyéb  elemeit, amely   mindkét iskola tanulóinak nagyon tetszett.

2015 06.12-án hívta az Egri Főegyházmegye Te Deumra hívta iskoláit. Az Eger Bazilikában a testvériskolák tanulói nagy szeretettel üdvözölték egymást, majd a szentmise után  városnéző  sétára indultak, megtekintve Eger belvárosának kulturális értékeit is. Különös figyelmet fordítottunk a barokk Eger egyháztörténeti értékeinek közös megismerésére. Az Egri Egyházmegye intézményei közül meglátogattuk a Főegyházmegyei Könyvtárat, valamint az  Egri Főegyházmegyei Levéltárat. A közös intézménylátogatások után az iskolák tanulói megebédeltek és hazautazás előtt fagylaltoztak is.

  1. június végén első alkalommal került sor a matyók világtalálkozójára Mezőkövesden. Az esemény célja a matyóság értékvilágának bemutatásán kívül a kapcsolatteremtés és az együttműködés kialakítása volt. Mi a programokból előzetesen válogatva 2015. június 18.-án, csütörtökön látogattunk el Mezőkövesdre, ahol megtekintettünk egy néprajzi kiállítást „Múzeumok rejtekéből – ritkán látott matyó kincsek” – címmel, amely a Közösségi Ház kiállítótermében volt látható. Ezután a városi zeneiskolában zeneiskolai koncertet adtak a helyi növendékek. Mivel a mi iskolánk emelt szintű zeneoktatásban részesíti kiemelkedő zenei képességgel rendelkező tanulóit, ezért ez a program nagy örömöt szerzett mindannyiunk számára.

2015 júliusában hittantáborban vettünk részt Sarudon, a Sarudi Genezáret Katolikus Lelkigyakorlatos Ház-, Ifjúsági- és Sportüdülőben, amely a mezőkövesdi iskola gondozásában működik. A nyári szünetre való tekintettel egy kis lélekszámú mezőkövesdi gyerekcsoport  jött el Mezőkövesdről Sarudra kerékpárral meglátogatni minket, ahol egy közös strandoláson, és egy tanárok által vezetett versenyen vettünk részt.

2015 szeptember 13.-án meghívtuk a mezőkövesdi gyerekeket templomunk  búcsújára. Ilyenkor az egyházközség szentmisével, körmenettel és az azt követő agapéval várja híveit. Az események után a mezőkövesdiek kis csoportja megtekintette az ózdi iskola felújítás alatt levő Bem 8 szám alatti épületét illetve a Bem út 12 szám alatt levő telephelyet is.

2015 októberében a Magyarok Nagyasszonya ünnepét tartották a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolában. Az ózdi gyerekeket is egy kisebb csoporttal vettek részt az ünnepségen. A szentmisét és műsort követően a mezőkövesdiek vendégül láttak bennünket.

2015 december 15.-én tartott hagyományos ünnepi hangversenyünkre  invitáltuk a mezőkövesdi gyerekeket . A hangverseny tradicionálisan minden év advent második hetében, az ózdi Szent kereszt Plébánia Ív úti templomában kerül megrendezésre. Az emelt szintű ének-zeneoktatásban részesülő tanulóink hangversenyén fellépett az iskola Bartók kórusa, a Tilinkó Furulyaszakkör, és a Coda Blockflőte együttes, valamint a helyi, Erkel Ferenc zeneiskola növendékei közül azok, szintén  iskolánk tanulói. A közel másfél órás hangverseny után a gyerekeket a helyi plébánia karitász csoportja vendégelte meg a plébánia karitász házban.

2015 december 18.-án, a lelki napunkon különleges programmal kedveskedtünk egymásnak . Délelőtt 10 órakor skyp kapcsolatot létesítettünk, és így mondtuk el egymásnak szívből jövő karácsonyi jókívánságainkat. A létrejött párbeszédet közös imádsággal, majd a beszélgetés mellett közös énekléssel, egy-egy szép vers elszavalással tettük meghitté . A mintegy félórás skykapcsolat során áldott ünnepeket és tartalmas téli szünidőt is kívántunk egymásnak a 2015-ös év utolsó, iskolában töltött óráiban.

2016 áprilisában különleges programot találtak ki a két iskola olvasni és rajzolni szerető tanulói. Miután mindkét iskola diákjai megnézték  az egri Gárdonyi Géza színházba az A kis hercegcímű színdarabot, a közös élmények megörökítést olyan projekttevékenységgel fejezték ki, ahol egy-egy ózdi gyerekek és egy-egy mezőkövesdi gyermek írt esszét az alkotáshoz kapcsolódóan, illetve rajzolt illusztrációt a megírt értekezéshez. A közös munkát az iskola magyar nyelvi munkaközösségei irányították.

2016 06.16-án a Egri Főegyházmegye 2016 évi Te Deumán találkoztunk újra testvériskolai partnerünkkel. Az Eger Bazilikában egymás mellett foglaltunk majd a programok után a közös, sétára indultunk. Megtekintettük a nemrég megnyílt Egri Érseki Palota Turisztika Látogatóközpontját. Ezután az iskolák tanulói együtt ebédeltek és  közösen fagyiztak.

Kapcsolatunkat erősítették és a jövőben is erősíteni fogják azok az alkalmak, amikor egymás rajzpályázataira küldjük el alkotásainkat. Ilyen volt az „ A mi iskolánk” című pályázat, illetve az őszi és téli rajzpályázatok is.

Comments are closed.