A mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolával 2015/16-os tanévben lebonyolított kulturális programjaink

2015 június első péntekjén cserkész bemutatót szerveztek a mezőkövesdi gyerekek az iskolában. A tanítási nap miatt csak egy kisebb ózdi delegáció látogatott el a rendezvényre, ahol a helyi cserkészek bemutatták a cserkészélet lelkiségét, szervezeti rendszerét és egyéb  elemeit, amely   mindkét iskola tanulóinak nagyon tetszett.

2015 06.12-án hívta az Egri Főegyházmegye Te Deumra hívta iskoláit. Az Eger Bazilikában a testvériskolák tanulói nagy szeretettel üdvözölték egymást, majd a szentmise után  városnéző  sétára indultak, megtekintve Eger belvárosának kulturális értékeit is. Különös figyelmet fordítottunk a barokk Eger egyháztörténeti értékeinek közös megismerésére. Az Egri Egyházmegye intézményei közül meglátogattuk a Főegyházmegyei Könyvtárat, valamint az  Egri Főegyházmegyei Levéltárat. A közös intézménylátogatások után az iskolák tanulói megebédeltek és hazautazás előtt fagylaltoztak is.

  1. június végén első alkalommal került sor a matyók világtalálkozójára Mezőkövesden. Az esemény célja a matyóság értékvilágának bemutatásán kívül a kapcsolatteremtés és az együttműködés kialakítása volt. Mi a programokból előzetesen válogatva 2015. június 18.-án, csütörtökön látogattunk el Mezőkövesdre, ahol megtekintettünk egy néprajzi kiállítást „Múzeumok rejtekéből – ritkán látott matyó kincsek” – címmel, amely a Közösségi Ház kiállítótermében volt látható. Ezután a városi zeneiskolában zeneiskolai koncertet adtak a helyi növendékek. Mivel a mi iskolánk emelt szintű zeneoktatásban részesíti kiemelkedő zenei képességgel rendelkező tanulóit, ezért ez a program nagy örömöt szerzett mindannyiunk számára.

2015 júliusában hittantáborban vettünk részt Sarudon, a Sarudi Genezáret Katolikus Lelkigyakorlatos Ház-, Ifjúsági- és Sportüdülőben, amely a mezőkövesdi iskola gondozásában működik. A nyári szünetre való tekintettel egy kis lélekszámú mezőkövesdi gyerekcsoport  jött el Mezőkövesdről Sarudra kerékpárral meglátogatni minket, ahol egy közös strandoláson, és egy tanárok által vezetett versenyen vettünk részt.

2015 szeptember 13.-án meghívtuk a mezőkövesdi gyerekeket templomunk  búcsújára. Ilyenkor az egyházközség szentmisével, körmenettel és az azt követő agapéval várja híveit. Az események után a mezőkövesdiek kis csoportja megtekintette az ózdi iskola felújítás alatt levő Bem 8 szám alatti épületét illetve a Bem út 12 szám alatt levő telephelyet is.

2015 októberében a Magyarok Nagyasszonya ünnepét tartották a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolában. Az ózdi gyerekeket is egy kisebb csoporttal vettek részt az ünnepségen. A szentmisét és műsort követően a mezőkövesdiek vendégül láttak bennünket.

2015 december 15.-én tartott hagyományos ünnepi hangversenyünkre  invitáltuk a mezőkövesdi gyerekeket . A hangverseny tradicionálisan minden év advent második hetében, az ózdi Szent kereszt Plébánia Ív úti templomában kerül megrendezésre. Az emelt szintű ének-zeneoktatásban részesülő tanulóink hangversenyén fellépett az iskola Bartók kórusa, a Tilinkó Furulyaszakkör, és a Coda Blockflőte együttes, valamint a helyi, Erkel Ferenc zeneiskola növendékei közül azok, szintén  iskolánk tanulói. A közel másfél órás hangverseny után a gyerekeket a helyi plébánia karitász csoportja vendégelte meg a plébánia karitász házban.

2015 december 18.-án, a lelki napunkon különleges programmal kedveskedtünk egymásnak . Délelőtt 10 órakor skyp kapcsolatot létesítettünk, és így mondtuk el egymásnak szívből jövő karácsonyi jókívánságainkat. A létrejött párbeszédet közös imádsággal, majd a beszélgetés mellett közös énekléssel, egy-egy szép vers elszavalással tettük meghitté . A mintegy félórás skykapcsolat során áldott ünnepeket és tartalmas téli szünidőt is kívántunk egymásnak a 2015-ös év utolsó, iskolában töltött óráiban.

2016 áprilisában különleges programot találtak ki a két iskola olvasni és rajzolni szerető tanulói. Miután mindkét iskola diákjai megnézték  az egri Gárdonyi Géza színházba az A kis hercegcímű színdarabot, a közös élmények megörökítést olyan projekttevékenységgel fejezték ki, ahol egy-egy ózdi gyerekek és egy-egy mezőkövesdi gyermek írt esszét az alkotáshoz kapcsolódóan, illetve rajzolt illusztrációt a megírt értekezéshez. A közös munkát az iskola magyar nyelvi munkaközösségei irányították.

2016 06.16-án a Egri Főegyházmegye 2016 évi Te Deumán találkoztunk újra testvériskolai partnerünkkel. Az Eger Bazilikában egymás mellett foglaltunk majd a programok után a közös, sétára indultunk. Megtekintettük a nemrég megnyílt Egri Érseki Palota Turisztika Látogatóközpontját. Ezután az iskolák tanulói együtt ebédeltek és  közösen fagyiztak.

Kapcsolatunkat erősítették és a jövőben is erősíteni fogják azok az alkalmak, amikor egymás rajzpályázataira küldjük el alkotásainkat. Ilyen volt az „ A mi iskolánk” című pályázat, illetve az őszi és téli rajzpályázatok is.

Játékszakkör

A foglalkozások keretében olyan táblás játékokkal ismerkedtünk, amelyek csaknem mindegyike elkészíthető, többsége papíron és ceruzával játszható.
Mielőtt még belemelegedtünk volna a játék rejtelmeibe, megismerkedtünk a részletesebb szabályokkal. Többnyire kétszemélyes versenyeket rendeztünk, de szinte mindegyik táblás játék kipróbálható négyesben is. A játékszabályok megismerése mellett a lényeg az adott játék érdekessége volt. Észrevettük, hogy szinte mindegyik alapötletre számos variáció épül.

6 5 3 4 2 1

Az utolsó testvériskolai találkozó!

A gyerekek közötti utolsó, hivatalos személyes találkozásra 2015 április 28.-án, Szilvásváradon került sor, az Ózdtól 10 kilométerre fekvő, méltán nemzetközi hírű turisztikai központban. A találkozón sor került az emlékek felidézésére, kis-vonatozásra, közös beszélgetésre, focizásra. A finom ebédet a Csobogó Étteremben fogyasztották el a gyerekek.

SAM_0258 SAM_0284 SAM_0289 SAM_0298 SAM_0314

Falusi élet Mezőkövesden

2015 április 15.-én az ózdi gyerekek Mezőkövesdre utaztak, hogy megismerkedjenek a településen folyó mezőgazdasági élet tárgyi emlékeivel. A mezőgazdasági gépeket is kiállító múzeumban nemcsak megtekinteni, hanem kipróbálni is lehetett a földműveléshez és állattenyésztéshez szükséges ipari csodákat. A finom ebéd elfogyasztása után indultunk haza.

SAM_9724 SAM_9735 SAM_9753 SAM_9781 SAM_9884

Közös látogatás a Nyíregyházi Állatparkban

2015 április 11.-én szombaton az ózdi és mezőkövesdi gyerekek közös állatkerti látogatáson vettek részt a Nyíregyházi állatparkban.
A testvériskolás gyerekek nagy szeretettel köszöntötték egymást az állatpark bejárata előtt, majd azonnal egy látványos fóka show-n vettek részt . Fél kettőig bebarangolták a tematikusan kialakított állatkertet, ahol földrészenként csoportosították a flórát és a faunát. A déli órákban a Bambusz étteremben egy finom ebédet fogyasztottak el közösen, amelynek terasza a gorillaudvarra nyílt
Délután három órakor búcsúztak el egymással el egymástól. A gyerekek sok érdekes fényképet is készítettek, ezért a nevelők egy fotóversenyt is meghirdettek a részt vevő gyerekek között. A legjobb , legérdekesebb fényképeket április 27.-ig várjuk az ozdgoesglobal@gmail.com –ra. Eredményhirdetés 2015 április 27.-én lesz, az ózdi találkozás alkalmából!

SAM_9638 SAM_9642 SAM_9643 SAM_9649 SAM_9672 SAM_9673 SAM_9676 SAM_9678 SAM_9681

Egészséges életmód- a zene léleképítő ereje

A három előadásból álló soroztunk harmadik része az egészséges életmód egyik fontos eleméről, a zene mentálhigiénés hatásairól szólt, léleképítő és közösségépítő erejéről.

2015 április 9.-én, csütörtökön délután a testvériskolai programban részt vevő gyerekek együtt mentek el az Ózdi Művelődési Intézmények zenetermébe.

Külső előadónk Ózd Város Önkéntes Tűzoltózenekara volt, akik egy fergeteges, két órás interaktív előadással mutatták be nemcsak hangszeres tudásukat, hanem közösségüket is. A kitűnő hangulatú találkozáson nem egy tanuló elhatározta, hogy ebben a zenekarban szeretne zenélni!

SAM_9570SAM_9571

SAM_9572 SAM_9574 SAM_9581 SAM_9582 SAM_9584 SAM_9589 SAM_9595 SAM_9599 SAM_9601 SAM_9603 SAM_9604 SAM_9608

A lelki egészségünk alap pillére a zene

A három előadásból álló sorozat egészséghez kapcsolódó második előadása szintén a zenéhez kapcsolódott. A gyerekek és a szakkörvezető arra keresett bizonyítékokat, hogy a zenének jellemformáló és  ereje van, és viselkedésünk szabályzásában is nagy szerepet játszik. Az előadás keretén belül két alkalommal, 2015 április 19.-én és 27 két óvodában erre bizonyítékot is találtak az óvodás gyerekek körében, ahol egy kis koncerttel örvendeztették meg a kicsiket!

SAM_9319 (Másolás) SAM_9318 (Másolás) SAM_9357 (Másolás) SAM_9344 (Másolás) SAM_9327 (Másolás)

Egressy Béni nyomdokán…interaktív előadás a zenéről

Az egészséges életmód egyik alappillére a lelki egészséget támogató tevékenység: a zene művelése, a zene szeretete.

A szakköri tevékenységek és az előadások során magukban a gyerekekben is megfogalmazódott,hogy a testi egészséghez szorosan hozzá kapcsolódik a lelki teljessége, amelynek lapját hitünk adja és az a biztonság, hogy Jézus Krisztus személyében mindig követendő példára találhatunk. Alappillérek lehetnek még a művészetek. Zenetagozatos gyerekeink a zenei tevékenységekben sok örömet találnak.

2015 november 27.-én a Miskolci Szimfonikus Zenekar vándorkiállításának megtekintésével interaktív kiállításelemzésen vitatták meg a gyerekek XIX… századi történelmi áttekintéssel a zene lélekemelő erejét.

 

 

 

SAM_9276 (Másolás)SAM_9281 (Másolás)  SAM_9283 (Másolás) SAM_9284 (Másolás) SAM_9285 (Másolás) SAM_9289 (Másolás) SAM_9293 (Másolás)

Játék szakkör

Márciusban logikai játékokkal ismerkedtünk.                                                            A Hanoi torony,Tangram,Marokkó játékkal.A Hanoi tornyai matematikai játék, amihez a hasonnevű matematikai feladvány kapcsolódik.  A játék szabályai szerint az első rúdról az utolsóra kell átrakni a korongokat úgy, hogy minden lépésben egy korongot lehet áttenni, nagyobb korong nem tehető kisebb korongra, és ehhez összesen három rúd áll rendelkezésre. A játékot 1883-ban Édouard Lucas francia matematikus találta fel

A  Tangram,  egy kínai kirakós türelemjáték, amely feltehetően az i. e. 8. és 4. század között keletkezett.A legenda szerint egy szerzetes utazni küldte a tanítványát, hogy a világ szépségének lényegét egy táblára fesse. A tábla azonban eltörött, és a tanítvány hiába próbálta meg négyzet alakban összerakni. Próbálkozásai közben sok szép minta keletkezett. Végül a tanítvány megértette, hogy nem kell beutaznia a világot, mivel a világ szépségét és sokféleségét meg lehet találni a széttört tábla darabjaiban.

A Marokkó játék talán a legismertebb a gyerekek körében, sokan ismerték a szabályokat, így rövid ismertetés után elkezdődhetett a játék. Megtaláltuk a játék online változatát is, a csoportos játék után volt lehetőség egyéni játékra is.IMG_20150318_152142[1] IMG_20150306_155023[1] IMG_20150306_155210[1] IMG_20150313_153707[1]

Játék szakkör

Január hónapban egy nagyon népszerű logikai játékkal ismerkedtünk meg,Rubik Ernő három dimenziós korszakalkotó találmányával a Rubik-kockával. A gyerekek körében szinte újdonságnak számított, sokan a szakkörön vették először kezükbe a játékot. Lépésről lépésre haladtunk, először a lépések elnevezésével ismerkedtünk, majd a kereszt kirakása következett. Harmadik lépésként a sarkakat, majd a középső réteget, a felső keresztet, legvégül a felső ívek kirakására került sor. Néztünk internetes felületeket is, így a lépések könnyebben elsajátíthatók lettek.

Csoportmunkában tablót is készítettünk a híres feltalálóról, így végig követhettük munkásságát. Így tisztelegtünk a 40 évvel ezelőtti világra szóló találmánynak, játéknak.IMG_20150116_152527[1]IMG_20150116_154706[1]IMG_20150121_112820[1]IMG_20150121_112733[1]